Saját KB bal
Saját KB jobb

Az új 14,000 éves sírlelet szerint sokáig ápolták, majd közös sírban temették el a beteg kutyát

Egy új sírmaradvány vizsgálatából jutottak arra a kutatók, hogy már 14,000 évvel ezelőtt is volt, aki ápolta, ha egy kutya beteg lett. Nem ez az első kutya sír, amit találtak, de a legősibb, és az első, ahol kutyák emberek mellett kaptak helyet a sírban.  

A vizsgálatok alapján a kutya valószínűleg szopornyicás lehetett, egész fiatalon belehalt a betegségbe. A temetés körülményei azonban sokkal beszédesebbek: feltételezhető, hogyha helyet kapott az emberek mellett a sírban, akkor érzelmi kötődés is jelen volt gazdáival való kapcsolatában. Betegsége elhúzódása pedig az ápolást is feltételezi.

A sírt még 1914-ben Oberkassel-ben, Nyugat-Németországban találták, de először csak a két ember és az egy idősebb kutya maradványait találták meg. Most a fog- és csontvizsgálat bizonyította, hogy egy fiatal, beteg kutyát is a sírba fektettek.

Luc Janssens, a Leiden Egyetem Archeológia szakának állatorvosa 28 hétre teszi a fiatal állat korát. A betegséget valószínűleg már korán, 3 hónapos kora körül elkaphatta, és legalább két vagy három periódusa lehetett állapota romlásának. A legtöbb kutya még a jelenben is elpusztul a szopornyica 2. fázisában oltás híján, így az is feltételezhető, hogy gazdái megpróbáltak rajta segíteni, hogy egészségében javulás álljon be.

A betegség súlyossága miatt abban az időben a kölyök valószínűleg azonnal elpusztult volna, ha nem kapott volna valamilyen emberi ápolást.  – Feltételezhető, hogy az állatot tisztán és melegen tartották, lemosdatták, ha hányt vagy hasmenése volt, kapott vizet és rendes élelmet – írja a tanulmány. – Ez és az, hogy helyet kapott az emberekkel közös sírban, azt mutatja, hogy különleges kapcsolata volt tulajdonosaival – és ez már 14,000 éve volt. –

Ez lett a legrégebbre datált lelet, amit találtak. Korábban 11,600 éve eltemetett kutyák sírját találták meg a Közel-Keleten, 8,500 és 6,500 évre tett sírokat pedig Skandinávia területén.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Mumifikálódott egy kutya egy fatörzs belsejében, mikor valamilyen állatot üldözött

A kutyák és az emberek régebb óta barátok, mint azt eddig hittük

9000 éves leleteket találtak pórázon lévő kutyákról

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: livescience
A kezdőfotó illusztráció!
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...