Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden ország ilyen állatrendőrségre vágyik

Hollandia sok mindenben az élen jár az európai országok között, nem csodálkozunk hát azon sem, hogy saját állatrendőrséget tart fenn. A közel 250 főállású rendőrből álló csapat kezeli az összes olyan ügyet, ahol állatok is érintettek. joguk van a helyszínen bírságolni, és a hágai kerületi bíróságon pedig külön ügyész dolgozik, aki az állati ügyekért felelős. Irigyeljük tőlük mindezt.

Erik Smit őrmester a rendőrségtől szerelt le – most 37 évesen állatrendőrként dolgozik, ő volt az egyik első tiszt, akit átképeztek a feladatra. Mielőtt egy hatalmas hóvihar készült lecsapni városában, kapott egy hívást egy az erkélyre szorult jack russel terrierről. A szomszédok jelentették be, mivel tudták: gazdája reggel kizárja az erkélyre a kutyát, és csak este ér haza. Az őrmester azonnal a helyszínre sietett, és miután megbizonyosodott róla, hogy nincs ember a lakásban, azonnal intézkedett, majd teljesen hivatalos úton egy létrás autóval lemenekítették a kutyát. A tulajdonos nem kis pénzbüntetést kapott.

Smit egyike annak a 250 teljes munkaidős tagnak, akik az állatrendőrség kötelékébe tartoznak Hollandiában. Rajtuk kívül is vannak még, akik megkapják a kiképzést, de nem kizárólag ezt a funkciót látják el.

A hágai régióban évente három millió hívás érkezik a rendőrséghez, ezek közül pedig több mint 3,000 esetben érintettek állatok – egyértelmű volt tehát az ország vezetőinek, hogy ezek ellátására külön szervre van szükség. 

Fegyverekkel, bilincsekkel és jelvényekkel felszerelve: az állatrendőrség tagjai rendszeresen olyan rendőrtisztek, akik extra képzést kaptak és speciális felszereléssel rendelkeznek. Az állati ügyek számára külön telefonszám él! – a 144-es telefonszámot bármely holland telefonról lehet hívni.

A fő feladatuk az állatvédelem és az emberi igények közti szolgálat, megtalálni a lehető legjobb megoldást olyan helyzetekben, ahol az állat élete, jólléte is érintett. Nem mindig csak az állatokra kell koncentrálniuk, fontos szempont, hogy képesek legyenek komplexen látni egy-egy problémát, és nagyobb távlatokban gondolkodni a megoldással kapcsolatban – hiszen az állatok életében mindig érintett legalább egy ember is.

Munkájuk során egy átlagos hétköznapon fel kell rá készülniük, hogy a tengerparton beteg fókán kell segíteniük, letartóztatniuk állataikkal rosszul bánó gazdákat vagy megfékezni egy agresszív kutyát.

Az állatok jogairól szóló törvényt 2013-ban fogadták el, ekkor vált egyre fontosabbá, hogy megoldást találjanak az állatokkal kapcsolatos ügyekre. – Az állatoknak és az egész társadalomnak szüksége van az állatrendőrségre – nyilatkozta Marianne Thieme, holland politikus, állatvédelmi aktivista. – Szoros kapcsolat áll fent az állatokkal és az emberekkel szembeni kegyetlenség között. –

Míg a hölgy üdvözölte az állatrendőrség felállítását, arra is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy nem csak az egyénileg bajba jutott állatokon köteles segíteni az ország, de hosszú távon a gyárszerű méreteket öltött állat gazdálkodásokkal is foglalkozni kell majd: ahol milliónyi állat él és hal mindenfajta állatorvosi felügyelet vagy minőségi életfeltételek nélkül.

Egy jó példa az állatrendőrség működésére: egy férfit letartóztattak, miután belerúgott saját kutyájába az utcán. Egy 40 perces tárgyalás után, ahol a szomszédok tanúskodtak és egy állatorvos is részt vett a procedúrában, a férfit 56 óra közmunkára ítélték, és egy évre eltiltották új állat tartásától. Sőt, kisebb esetekben az állatrendőrök a helyszínen önállóan is bírságolhatnak pénzösszegre vagy közmunkára anélkül, hogy bíróság elé kerülne az ügy.

 

Ha te is szeretnél hivatalos Állatrendőrséget Magyarországra, itt a hozzá elérhető petíció.

Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

Az állatkínzás, mint bűncselekmény

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: nytimes
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...