Érezhet-e egy kutya gyűlöletet gazdája iránt?

Bár a kutyáknak sokszor nagyon sok jó oka van gyűlölni az embert, legtöbbször mégsem teszik. Van olyan helyzet azonban, amikor a kutya egyszerűen képtelen elfogadni egy embert, még akkor sem, ha az a saját gazdája. 

Nicholas Dodman állatorvos kezdte vizsgálni a furcsa kapcsolatokat, aki már 30 éve foglalkozik kutya viselkedés lélektannal. Érdekes esetre bukkant, ahol Ruckus, az örökbe fogadott terrier egyszerűen utálta új gazdáját, Rick-et, és feleségével sem volt túl kedves.

Bár Rick imádnivaló ember az emberi normák szerint, és imádta új befogadott kutyájukat, Ruckus egyre inkább ellene fordult, olyannyira, hogy a férfi már kész pokolnak érezte az életét. Kisebb territoriális viszályokkal és területőrzéssel kezdődött, de odáig fajult, hogy el kellett különíteni tőle az ebet, mert attól félt, hogy megtámadja.

Okkal félt, a kapcsolat gyorsan véget ért: mikor Rick füvet nyírt, Ruckus megtámadta, súlyos testi sérüléseket okozva neki. A rendőrség és a mentők kiérkezésekor Ruckus a férfin lógott, cseppet sem lazítva harapásán.

Egyirányú agresszió

Furcsa módon Rick sosem bánt rosszul kutyájával, de egyszerűen egyoldalú volt a kapcsolat. A jelenséget ún. egyirányú agressziónak nevezik. Több olyan kutya van, mint gondolnánk, hogy Ruckus-hoz hasonlóan őszintén nem kedvelik a tulajdonosukat. Vannak olyanok is, akiknek ugyan nem örülnek, hogy egy fedél alatt kell élniük egy általuk nem kedvelt emberrel, mégis tolerálják őket, mert nincs más választásuk. Az örökbefogadást követően elviselik akár az érdektelen vagy büntető tulajdonosokat is, néhányan visszavonulnak és egy állandó háttérbe húzódott pozícióban maradnak. Mások egyszerűen elfogadják az emberek olykor szeszélyes bánásmódját normaként és a lehető legjobban próbálnak viselkedni.

A rossz bánásmód néha kiváltó ok

Nem gyakori, de a rossz bánásmód – mivel nagyon súlyosan károsítja az ember-kutya kapcsolatot, olykor jó ok arra, hogy a kutyából az agresszió törjön elő. Elhíresült eset, mikor egy vadászkutyát erősre állított elektromos nyakörvvel tréningeztek, aki annyira befeszült az átélt rossz élményektől, hogy egyik nap elbújt gazdája elől. Mikor a tulajdonosa elő akarta húzni a búvóhelyéről, súlyosan megharapta – félelem-agressziót kiváltva belőle.

Miért utálják mégis annak ellenére, ha valaki jó gazdi?

Valószínűleg korábbra, akár egészen születésig nyúlhatnak vissza a rossz élmények, amiből egy egyirányú agresszió fakadhat. Egy olyan gazdival szemben is mutathat egy kutya ilyen viselkedést, aki soha nem bántotta.

Akár életük első három-négy hónapjában is érhette őket olyan abúzus, ami maradandó rossz emléket konzervált bennük, és egy nem várt helyzetben is a felszínre törhet (a PTSD: poszt-traumatikus stressz szindrómához hasonlóan).

A kutya személyiségétől is függ, hogy a gazdájával szembeni „gyűlölet” agresszióvá vagy félelemmé formálódik-e. Egy nem bántalmazó gazdával szemben mutatott félelem is korábbi élmények alapján születhet.

Egy német juhászkutya úgy rettegett a hímnemű gazdájától, hogy amikor az hazaért, a kutya elbújt, és nem volt hajlandó előjönni, amíg a férfi otthon volt. Egyetlenegyszer volt hajlandó vele érintkezni: amikor a férfi cukorbeteg felesége hypoglikémiás sokkot kapott, akkor egyszer a kutya a férfi ágyához rohant és az ágyneműt rángatva felébresztette, és figyelmeztette a vészhelyzetre. A kutya annyira imádta hölgy gazdiját, hogy képes volt keresztüllépni saját rettegésén, hogy segítsen rajta. Utána újra elkerülte férfi gazdáját.

A rosszul megválasztott büntető – megtorló nevelési módszereken ne csodálkozzunk, ha kutyánk nem hogy nem értékeli, de kimondottan lázad ellene. Lehet, hogy a lehűségesebb állatok, és megszoktuk, hogy minden rigolyánkat lenyelik, de senkinek sem kötelessége elviselni a rossz bánásmódot.

Mikor az ember legjobb barátjáról, a feltétel nélküli szeretetről beszélünk, soha ne felejtsük el, hogy akárhogy is igyekszünk a magunk ízlésére formálni a kutyát, akit magunkhoz veszünk, neki is van személyisége és vannak emlékei. A számtalan közös program, séták, jó bánásmód, kutyaiskola szuper kapcsolattá tudja fejleszteni ember és kutya viszonyát, azonban néhány helyzet egyszerűen megoldhatatlan, és ezt el kell tudnunk fogadni. Nem minden ember és kutya alkot megfelelő párost.

 

További hasznos tartalmainkból:

A gazdik kétharmada lelkifurdalással hagyja otthon kedvencét

Hogyan teszik könnyebbé a kutyák a tinédzserek életét?

10 tanács, amit egy jó gazdi adhat egy rossz szülőnek

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...