Saját KB bal
Saját KB jobb

Amit a siket kutyákról tudni kell – 2. rész

Ismerjük meg most a siket kutyákkal való együttélést, tanításuk lehetséges útjait. Tóth Ancsával, a DogIsland Kutyasuli egyik vezető kiképzőjével beszélgettünk. Az iskola kimondottan nyitott a siket kutyákkal érkezők iránt. Ez ugyanis messze nem minden iskolára igaz.

Egy siket kutya másképp kommunikál a többi kutyával?

Azok a siket kutyák, akik alapvetően valamilyen viselkedési problémával rendelkeznek, az nem feltétlenül a siketségükből fakad, hanem inkább valami rossz élmény vagy bármilyen lenyomata a múltnak. De amellett, hogy viselkedési zavarokat mutat, ugyanúgy kommunikál, mint egy teljesen halló viselkedészavaros kutya. A morgást is érzékelik.

Van egységes jelrendszer, vagy te találod ki a jeleket? 

Nem én találom ki, hanem a gazda, ami számára kényelmes. Mutatunk pár jelet, például: ül, fekszik, de mindenki magának találja ki, ami neki jó. Nem olyan, mint a jelbeszéd, nem minden siket kutya érti pontosan ugyanúgy. Nagyon sok jel kell, míg a halló kutyáknál nem feltétlenül kell annyi jelet adni. 

Jelalkotásnál miket kell figyelembe venni a gazdáknak?

Főleg azt, hogy nagy kézmozdulatok legyenek benne, hogy távolról is észrevegye a kutyus. A másik dolog pedig, hogy ne legyen hasonló. Nagyon könnyen összekeverik a jeleket, ezért kell egyértelműnek lenni, hogy mit várunk el tőle.

A behívás a halló kutyáknál is sokaknak nehezen megy, mire visszahívják a kutyáikat. A siket kutyákat hívjátok be? 

A siket kutyáknál a mi iskolánk elektromos nyakörvet használ. Természetesen csak rezgő üzemmódra állítva, magasabb fokozaton nem lehet használni. Csak és kizárólag jó élménnyel kell, hogy párosuljon ez a rezgés. Első körben kondicionáltatjuk, hogyha a gazda megnyomja a rezgő nyakörvet, akkor jutalomfalat jár. Majd egy idő után megtanítjuk a kutyának azt, hogy rezgésre fel kell néznie a gazdára, és utána kapja a jutalmat. Ezáltal, ha a gazda távolabb van, és megnyomja a rezgő gombot, a kutya egyből oda kell, hogy nézzen, és akkor tudja a gazda kiadni a hívó jelet.

Ha valaki nem használ elektromos nyakörvet, akkor mit tehet? 

Akár egy 10-20 méteres póráz legyen rajta folyamatosan, és akkor meg lehet egy picit húzgálni, hogy ránk figyeljen. Vagy ne engedjük el, vagy menjünk oda hozzá, bökdössük meg, és utána adjuk ki a jelet. De mindenképpen az lenne a cél, hogy egy folyamatos szemkontaktust betanítsunk a kutyának.

Hogyan lehet velük olyan dolgokat érzékeltetni, aminél a hallóknál a hangszínünket használjuk, például szidásnál?

Testtartásból nagyon sokat értenek a kutyusok. Például szidásnál nem feltétlenül kell fizikai kontakt, egyszerűbb, ha felvesszük a szemkontaktot: ha el tudjuk érni, hogy ránk figyeljen, testtartással, arcmimikával sokmindent lehet kommunikálni.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...