Petwater – komplex itatás: A minőségi víz és kedvencünk egészsége

Megfelelő és jó minőségű itatással bizony sok egészségügyi problémától kímélhetjük meg kedvencünket. Bármilyen banálisnak is tűnhet, a kiegyensúlyozott itatással hosszú, egészséges életet biztosíthatunk szeretett társunknak.

Hogyan hat a víz a kutya szervezetére?

Ahhoz, hogy megértsük, miért is fontos a minőségi itatás egy kutya életében, szükségünk van némi háttér tudásra. A kutya vízszükségletének 40 százalékát a táplálékkal veszi magához, 45 százalékát megissza, a maradék 15 százalék pedig belső égési folyamatok révén termelődik a szervezetében. A kutya vízszükséglete testsúly kilogrammonként 0,3-0,45 deciliter. Egy-egy ebnek tehát testtömegétől függően gyakorlatilag 0,5-2 liter vízre van szüksége naponta. A víz a kutyus szervezetében oldószerként, a tápanyagok, hormonok és salaktermékek szállítójaként funkcionál. A víz továbbá szövetek, sejtek, inak, porcok viszkozitását biztosító kulcsfontosságú anyag.

Víz és a kutya ízületének egészségügyi összefüggése

A kutya szervezetében az ízületi porcok állapotát a szövet növekedési szakaszának lezárulta után a porcsejtek által termelt sejtközi állomány minősége, mennyisége és azon belül is a víztartalma határozza meg. Ha a porcszövet sejtközi állományában csökken a víz megkötésére alkalmas anyagok mennyisége, akkor a porc veszít víztartalmából, a porc rugalmassága csökken, ezáltal sérülékenyebb lesz. Azért, hogy a porcok és így a kutya ízületei sokáig megőrízzék rugalmasságukat, erőnlétüket, itassunk gyakran és alkalmazzunk minőségi itatást. Fontos továbbá a szervezet glüközamin és kondroitin állományának külső támogatása. Pótoljuk ezeket az anyagokat annál is inkább, mivel a glüközamin az az anyag, amely megköti a sejtközi állományban a vizet, így segítve elő a porcszövetek vízzel való telítettségét. A porcszövetnek nincs saját vérellátása. Ez a szövet bármilyen tápanyaghoz csak és kizárólag vízgazdag területen keresztül képes hozzájutni.

A minőségi itatás és az idegrendszer összefüggései

Bármilyen hihetetlen is a laikus gazdi számára, a minőségi itatás bizony összefüggésben áll az állat idegrendszerével. A csapvíz, mivel folyamatos tisztításnak vetik alá, általában ásványi anyag hiányos. Ennél fogva tartalmi funkcióját a szervezetben nem is nagyon képes betölteni. Hiszen minél kevesebb az oldott ásványi anyag benne, annál kevesebb tartalommal bír. A szomjúságérzet megfelelő oltása érdekében muszáj, hogy az itatóvíz megfelelő mennyiségű ásványi anyagot tartalmazzon. Ha ez nincs meg, az állat folyamatos szomjúságot érez és iszik. A szomjúság érzet egy folyamatosan fennálló „kéretlen” állapot lesz akkor, ha a kutya nem kap a számára megfelelő itató vizet. Az állandó szomjúság érzet hatására a kutya figyelme megbomlik, nehezen összpontosít, gazdájára is csak rövidebb ideig figyel.  A központi idegrendszerre erősen kiható tényező továbbá a magnézium hiánya a kutya szervezetében. A jó minőségű itatóvíz megfelelő mennyiségű oldott állagú magnéziumot tartalmaz. A gazdi az alábbiakat veheti észre akkor, ha a kutyája magnézium hiányban szenved: a kutya kedvetlen, szorong, nem keresi a társaságot, nem játszik, visszahúzódó, ugyanakkor ( főleg lakásban tartott egyedeknél ) megnyilvánul egy, a semmiből előtörő hiperaktív állapot amely hosszabb vagy rövidebb ideig tart az állatnál. A kutya ingerlékenyebb, agresszívebb lehet, a leadott parancsokra nem hallgat, tanulási időszakában a figyelme megoszlik. A víz hiánya az izmokban görcsöt, vibrációt, zsibbadást, akaratlan rángást okoz.

Itatás higiénia

Itatáskor az egyik legnagyobb gond, hogy a gazda nem figyel kellően az itatóedény tisztántartására. Általában úgy itatnak, hogy ráöntik a tálban lévő vízre az újabb adagot, esetleg kilögybölik előtte a tálat és utána öntik az itatóvizet a tálba. Ez különböző egészségi gondokhoz vezethet. Ilyen lehet például a gyomorgyulladás. A gyomorban felhalmozódott megemésztetlen szőr, a gyomorban pangást okoz. Ettől megemelkedik a gyomorsavtermelés, ami az állatnál hányást, hasmenést okozhat. Az itatótálkában maradt, romlásnak indult ételmaradék pedig gyomorrontáshoz vezet. Ne feledjük, hogy a nem rendszeresen tisztított edény a baktériumok és vírusok melegágya lehet, így fontos, hogy azt hetente többször rendesen elmossuk. Az itatóedény rendszeres tisztántartásával pedig az edény falára kiülő vízkövesedést is megelőzhetjük.

 

www.petwater.eu
www.petwatereu.wordpress.com

 

Olvassátok el előző cikkünket is:

Petwater – komplex itatás: az itatásról általában

 

 

 

(x)

(kutyabarat.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...