Saját KB bal
Saját KB jobb

Felugrál a kutyád? Szerinted ez így helyes? Akkor is élvezed majd, ha 60 kilós lesz?

Minden gazdi imádja a kutyáját. Sokan gyermekükként tekintenek rájuk, mindent megengednek, nem határozzák meg a szabályokat, így a kutya joggal érezheti vezetőnek magát, hiszen egy vezető bármit megtehet. Mint ahogyan egy gyerek esetében is a szülő állítja fel a követendő és betartandó szabályokat, egy jó gazdi a kutyájától is megköveteli a helyes magatartást. Nincs mese, el kell fogadni, hogy bármennyire is kedves és szerethető a szőrös gyerek, ő mégiscsak egy kutya. Ha ennek megfelelően kezeljük, boldog és kiegyensúlyozott lesz. 

Sok kutya felugrál a gazdira, az érkező vendégekre és egyesek még az idegenekre is. Amikor még a kölyöknél tapasztaljuk ezt, sokan egy kézlegyintéssel elintézik, milyen aranyos a kiskutya. Később viszont, ha a 30 – 60 kilós eb ugrik ránk, már nem feltétlenül örülünk annyira. Ehhez még vegyük hozzá azt is, hogy kutyánk nem tesz különbséget a „játszóruhánk” és a kisestélyi között.

A felugrálással a kutya falkavezéri pozícióját fejezi ki. Mint általában minden viselkedési problémát, ezt is könnyebb megelőzni, mint korrigálni.


fotó: thedogtrainingsecret.com

Cesar Milan néhány általános érvényű, a témához kapcsolódó tanácsát olvashatjátok az alábbiakban.

Legyél Te a vezető

A vezérnek mindig nyugodt és magabiztos energiával kell rendelkeznie.

Ha a kutya úgy érzi, hogy nincs igazi vezér, hajlamos átvenni a megüresedett helyet kétlábú falkájában, s ennek általában katasztrofális eredménye lesz, legalábbis a gazdi – kutya relációban biztosan.

Ne hagyd, hogy rád ugrálva nyálas puszival üdvözöljön

Egy nyálas puszi egy kisgyerektől jó dolog, de egy kutyától már nem feltétlenül. A kutyákat kutyaként kell(ene) kezelni, így tehetjük a legjobbat nekik. A velük való kommunikációnkban is ezt kell(ene) hangsúlyozni,  mindenki elhiheti, hogy meg fogják érteni.


fotó: woodshumanesociety.org

Állítsd fel a követendő szabályokat

Ha a gazdi irányít, akkor soha nem tűri el a nem megfelelő viselkedést. Ha olyan dolgot lát és tapasztal, ami nem tetszik, akkor nyugodt, magabiztos módon azonnal megálljt parancsol a kiskutyának. A kutya pedig meg fogja tanulni a leckét, elfogadja a fontos határvonalakat. A határozott és következetes nevelés eredményeként pedig kiegyensúlyozott és szófogadó lesz.

Tanítsd meg, hogy vendégeidet is tiszteletben kell tartania

Amikor vendégek érkeznek, ültesd le kutyádat, és kérd meg, hogy türelmesen várakozzon. Ha szófogadó, és tiszteli a gazdáját, mint vezetőt, akkor engedelmeskedni fog a kéréseidnek. Ne feledjük, hogy az állatvilágban egy vezető nem tárgyal.


fotó: petsareinn.blogspot.com

Egy vezetőnek mindig vezetőként kell viselkednie

Nem elég néhány alkalommal vezérként viselkedni, egy igazi vezető mindig vezetőként jár el. A következetlen magatartást és parancsokat a kutyák nem tudják értelmezni, ha ellentmondásokkal találkoznak, nem tudják, mit vár el tőlük vezetőjük. A bizonytalanság pedig zavart és szorongást vált ki belőlük, valamint a viselkedési problémák alapja is egyben. Egy vezető az állatvilágban soha nem habozik hangsúlyozni vezetői mivoltát.

Hozzátok hasonlóan, mi is imádjuk a kutyákat, legjobb barátként, családtagként tekintünk sajátjainkra. Fontos azonban, hogy kellő útmutatást adjunk nekik, megtanítsuk, mit szabad és mit nem, meghatározzuk és következetesen alkalmazzuk a felállított szabályokat, akár egy gyerek esetében. Ha így járunk el, egy jól nevelt, szófogadó és a gazdit tiszteletben tartó kutyánk lesz, akivel öröm lesz bárhová elmenni, és akit minden kutyabarát helyen nagyon szívesen látnak majd.

Oldalunkon számtalan kutyabarát szállás-, és vendéglátóhely között válogathattok, nézzétek meg, hová mehettek jól nevelt négylábú családtagotokkal!

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: cesarsway.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...