https://www.facebook.com/roxyavilagjarokutyus

Menhelyről indult, ma már saját könyve van és beteg gyerekeket támogat

Roxy, a világjáró kutyus egy szerencsés örökbefogadásnak köszönhetően a menhely kennelsorát Európa legszebb túraútvonalaira cserélte.

Roxy felnőtt keverék kutyaként várta a gazdit a Győri Állatmenhelyen 2013-ban. Nem volt se kölyök, se túlságosan cuki, a múltjáról pedig nem sok mindent lehetett tudni. Esélyei nem álltak túl jól.  Azonban amikor Szórády József 2013 januárjában úgy döntött, Roxyt szeretné hazavinni a sok gazdára váró kutya közül, talán még nem is sejtették, milyen csodás utazásra indulnak együtt.

Bejárták Európa legszebb túraútvonalait

Néhány hónappal az örökbefogadás után barátaik támogatásával Roxy belevágott gazdájával a közös bringa- és gyalogtúrás kalandokba, melynek köszönhetően, az azóta eltelt több mint tíz évben mindkettőjük élete gyökeresen megváltozott. Gyalogosan és két keréken bejárták Magyarország valamennyi tájegységét. De az országhatár nem állította meg őket. Csaknem az összes szomszédos országban is bringáztak, illetve túráztak együtt, emellett a futóversenyek hangulatába is belekóstoltak.

Többek között teljesítették az Országos Kéktúra 1160 km-es, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 541 km-es távját. Jelenleg pedig az Alföldi Kéktúra és a Közép-dunántúli Piros Túramozgalom ösvényeit tapossák. Kerékpárral jártak már közösen Szlovákiában, Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában is. A XX. Győri Könyvszalon keretein belül megrendezett drámaíró verseny ősbemutatóján még a Győri Nemzeti Színház színpadára is eljutottak, ami életre szóló élményt jelentett mindkettőjük számára.

A menhelyről a világot jelentő deszkákig

A hétköznapjainkba, közös kalandjainkba, az ott szerzett megszámlálhatatlanul sok élménybe enged bepillantást A menhelyről a világot jelentő deszkákig című könyv, melyről József így nyilatkozott:

A könyv megírásakor azt tartottam szem előtt, hogy minél több emberhez eljusson a történetünk, melynek legfőbb mondanivalóját Tornóczky Anita (Országos Állatvédőrség) nagyon jól megfogalmazta a kötethez írt ajánlójában: „a mentett, nem kölyök, nem fajtatiszta kutyából is lehet a legtökéletesebb társ”. Szeretném, ha kutyások és nem kutyások is megismernék azt, hogy mire képes és alkalmas egy négylábú társ, milyen sok mindent lehet tanulni tőle, hogyan válhat igazi családtaggá.

Beteg gyerekek megsegítéséért túráznak

A saját kedvtelésből  gyalogosan és bringán megtett rengeteg kilométer után most beteg gyerekek megsegítéséért is gyalogolnak. A CS.A.K Alapítvány jótékonysági nagyköveteként több ismert sportemberrel együtt 1014 túrás km-t ajánlottak fel, melyeket a támogatók megvásárolhatnak. A befolyt összeget a Csodalámpa Alapítvány által támogatott beteg gyerekek megsegítésére fordítják.  A kilométereket ezen a LINKen lehet örökbe fogadni.

Nagyon nagy megtiszteltetés ez nekünk, emellett elmondhatatlanul büszke vagyok Roxyra. Szerintem nagyon különleges dolog az, hogy egy kutya támogat (még ha közvetve is) beteg gyerekeket. – mesélte József.

Roxy csodálatos kalandjait saját Facebook oldalán követhetitek!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotók: Szórády József, Facebook

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...