Saját KB bal
Saját KB jobb

Egészséges a máj a kutyák számára?

Vissza a természethez

Amikor arról beszélünk, hogy a kutyák eredendően ragadozó, húsevő állatok, gyakran elfeledkezünk arról, hogy amit manapság húsnak nevezünk, az az állati tetemnek, a prédának csak egy kis része. A természetben a ragadozók nem csak a színhúst fogyasztják, hanem, a mesebeli farkashoz hasonlóan „szőröstül-bőröstül felfalják” a zsákmányt. Ebbe beletartozik az izomhúsokon kívül a szőr, a porcos részek, a csontok egy része és a belsőségek, így a vese, a tüdő, a belek és a máj is.

Amennyiben szeretnénk a száraztápok helyett vagy mellett a kutyánkat természetesebb módon táplálni, fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a belsőségek is helyet kapjanak az étrendjében. Sőt, ha csak egy dolgot választhatunk, amellyel alkalmasint kiegészítenénk a tápot, akkor az legyen a máj.

A máj a természet multivitaminja.

Tartalmaz A-, D-, B-vitaminokat, folsavat, vasat, rezet, mangánt, magnéziumot, kalciumot és cinket is. Ezek közül az A-vitamin antioxidáns hatása miatt, míg a D-vitamin az immunrendszer normál működésében betöltött szerepe miatt kiemelten fontos. Mindkettő zsírban oldódó vitamin, ezért oda kell figyelni a mértékre, de hacsak nem szélsőségesen egyoldalú táplálkozásról beszélünk, kicsi az esély, hogy túladagoljuk.

Az izomhúsokkal összevetve a máj tápanyagtartalma jóval magasabb (kalóriasűrűségre vonatkoztatva; azaz több tápanyag jut 1 kcal-ra a májban, mint a húsban), ezért a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

Toxinok és belsőségek

A szervezetben a máj úgynevezett kiválasztó szervként működik, az a feladata, hogy a méreganyagokat kiszűrje és eltávolítsa a szervezetből. Sok gazdi éppen azért ódzkodik a belsőségektől, mint például a májtól vagy a vesétől, mert úgy gondolják, hogy a méreganyagok miatt veszélyes lehet a kutyák számára. Fontos tudni, hogy a máj nem tárolja a kiválasztott méreganyagokat. Az állati szervezetben a legtöbb toxin valójában a zsírszövetekben rakódik le, tehát a zsíros húsok etetése nagyobb kockázatot jelent ilyen szempontból.

Ettől függetlenül, ha teheted, inkább bio, szabadtartású vagy legeltetett állatoktól származó húst, tojást, belsőséget, stb. vásárolj, hiszen ezekben kevesebb a méreganyag, antibiotikum-maradvány, GMO és egyéb olyan származékok, amelyeket nem szívesen vinnénk be kedvencünk szervezetébe. Nyilván a kutyaeledelek esetében is próbálj olyat választani, amely ilyen minősítéssel rendelkező húsból készült (nem könnyű).

A kutyák fogyaszthatják a májat nyersen, főzve és sütve is, természetesen bors és só nélkül készítsük el nekik. A sertés és a vaddisznó máját, ahogyan húsát sem, nyersen ne adjuk a kutyáknak, az Aujeszky-kór veszélye miatt. A csirke, kacsa, pulyka, szarvasmarha mája könnyen beszerezhető, akár más belsőségekkel együtt, csomagban is.

Mint minden új élelmiszer, a máj bevezetése előtt is kérd ki az állatorvosod tanácsát. Csak fokozatosan vezesd be az étrendbe, hirtelen nagy mennyiségben hasmenést okozhat. Vesebeteg kutyák esetében a magas foszfortartalom miatt érdemes csínján bánni a májjal.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; wikipedia.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...