Saját KB bal
Saját KB jobb

Az érzékeny bőrű és szőrű kutyák gondozása télen

Télen, a hőmérséklet csökkenésével és a zordabb időjárás beköszöntével együtt jár, hogy az érzékeny bőrű és szőrű kutyák ápolására nagyobb figyelmet kell fordítanunk. A hideg hónapokban a pollen- és más környezeti allergiák tünetei általában csökkennek, viszont a kinti hideg, a fűtés és a lakás páratartalmának csökkenése miatt gyakran a bőrtünetek súlyosbodását tapasztalhatjuk az erre érzékeny kutyáknál.

Az érzékeny bőrű kutyák esetében a legenyhébb tünetek a szőrhullás, vakaródzás vagy a korpásodás. Ezek gyakran együtt járnak azzal, hogy kedvencünk szőre veszít a fényéből, durvább tapintásúvá válik, esetleg a bőre is kiszárad. Ez utóbbi is állhat a vakaródzás hátterében. Ahogy az emberi bőr is szárazabb télen, úgy a kutyák esetében is előfordulhat ez a jelenség. Ilyenkor ők is feszülő, kellemetlen érzést tapasztalnak, amelyre a vakaródzás nyújthat átmeneti enyhülést.

Szerencsére, a hideg időjárás hatásait pár apróbb életmódbeli változással kiküszöbölhetjük.

Hideg időben a kutyák energiaszükséglete akár kétszeresére is nőhet. Ez elsősorban a kinti, kinti-benti kutyákra igaz, de a lakásban tartott kedvencek esetében is minimálisan kell számolnunk azzal, hogy emeljük az etetési adagokat. Ha nem emeljük meg az adagot, akkor a kutyánk szervezetébe nem jut be a megfelelő mennyiségű tápanyag, így a bőr optimális működéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok sem.

Az érzékeny bőr és az emésztés összefüggnek egymással, ezért fontos, hogy megfelelő, érzékeny bőrű kutyáknak szánt tápot adjunk érzékeny bőrű kedvencünknek. Ezekben a célzottan kifejlesztett eledelekben a bőr egészségét támogató hatóanyagok optimális kombinációja található meg, amelyek segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a kellemetlen tüneteket.

A PURINA® PRO PLAN® OPTIDERMA® termékcsaládot kifejezetten érzékeny bőrű kutyák számára fejlesztették ki. Gondosan válogatott összetevői segíthetnek a téli időjárás és a fűtésszezon hatására erősödő bőrtünetek esetén.

A PURINA® PRO PLAN® OPTIDERMA® eledelben a bőr egészsége szempontjából szükséges tápanyagok optimális arányban találhatók. Formulája búzaglutén mentes, valamint mérsékelt számú fehérjeforrást tartalmaz, hogy csökkentse az eledel érzékenység miatti bőrreakciókat. Első számú összetevője a lazac, amely nem csak magas minőségű fehérjeforrás, de az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat is megfelelő arányban tartalmazza. Az Omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a bőr gyulladását. Cinktartalma támogatja a kollagén termelést és segíti a sebgyógyulást, továbbá B-vitamint is tartalmaz, amely elősegíti a bőrsejtek regenerálódását.

További információkat a PURINA® PRO PLAN® OPTIDERMA termékekről a www.purina-proplan.hu oldalon találsz.

A tápváltásnál figyeljünk a fokozatosságra, körülbelül egy hét alatt, fokozatosan térjünk át az új tápra, közben pedig figyeljünk, milyen hatással van a váltás a kutyánk emésztésére. A tápváltás hatása nem azonnali. Érdemes pár hetet várni, amíg a hatóanyagok kifejtik a hatásukat.

Tudjuk, hogy az egészség alapja a megfelelő táplálkozás, emellett egyéb apróbb változtatásokkal is segíthetünk érzékeny bőrű kedvencünknek a téli időszakban:

A havas, nedves talaj könnyen irritációt, gyulladást okozhat a kutyák lábujjai között. Erre az érzékeny bőrű kutyák fokozottan hajlamosak. Séta után langyos vízzel tisztítsuk meg a kutyánk mancsát, majd töröljük szárazra. Szükség esetén séta előtt kenjük be speciális zsíros krémmel a tappancsokat, vagy használjunk kutyacipőt.

A kistestű, vékonyabb szőrű, vagy idős, gyenge kutyákra mindenképpen adjunk kutyaruhát. Ez különösen a benti kutyák esetében fontos. A kutyaruha vásárlása során törekedjünk arra, hogy a ruha olyan anyagból készüljön, amely nem irritálja érzékeny bőrű kedvencünk bőrét. Fontos a jó illeszkedés is, nehogy viselés közben kidörzsölje a bőrét.

Ha a fenti módszerek nem hozzák meg a kívánt eredményt; nem múló, vagy komolyabb bőrtünetek esetében mindenképp állatorvoshoz kell fordulni! Ilyenkor a megfelelő étrendkiegészítők Az étrendkiegészítők adagolása tekintetében kérd ki állatorvos tanácsát!


Támogatott tartalom.
Forrás: gondosgazdik.hu:  https://www.gondosgazdik.hu/2018/01/16/hogyan-viselik-az-erzekeny-boru-kutyak-a-telet/; https://www.gondosgazdik.hu/2017/05/25/erzekeny-boru-es-emesztesu-kutyak-a-tunetek-felismerese-kezelese/; https://www.purina.co.uk/proplan/dog-advice/health-issues-and-wellness/caring-for-sensitive-skin-in-dogs.
Képek: pexels.com; PURINA® PRO PLAN®.

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...