Saját KB bal
Saját KB jobb

A leghatékonyabb házi megoldás kutyapisi folt eltüntetésére

Szerencsére, a kutyasétáltatás nem sérti a kijárási korlátozásokat, ezért nem kell nagytételben kutyapelenkát vásárolnunk. Na de, viccet félretéve, a legjobb szándék mellett is előfordul, hogy apróbb balesetek történnek a lakásban. Semmi ok az aggodalomra, az alábbi házi módszerek segítségével ahogy jött, úgy el is tűnik a kutyapisi szag!

Elsősorban a kölyökkutyák, illetve az idősebb kutyák vizelettartása lehet gyengébb. Míg egy egészséges felnőtt kutya 8-12 órán keresztül képes tartani a vizeletét, addig egy kölyöknél 2-4 órával számolhatunk. Az idősebb kutyáknál általában fokozatosan romlik a helyzet és rövidül az időtartam. Ha kutyánk betegség (sérv, húgyúti problémák, vesebetegség, bénulás stb.) miatt küzd inkontinenciával, akkor pedig akár folyamatosan is szivároghat pár csepp vizelet.

Megelőzés

A rendszeres séta és a testmozgás általában fontos a kutyáknak, kutyapisi szempontból viszont az időzítésnek is fontos szerepe van. Ha huzamosabb időre elmész és otthon hagyod a kutyádat, akkor előtte sétáltasd meg.

A táplálkozás is befolyásolja a vizelet mennyiségét. Minél nagyobb az étel nedvességtartalma, annál több pisi várható. Bizonyos élelmiszerek vízhajtó hatásúak (pl. zeller, zöldbab, stb.), de a gyógynövények, vitaminkészítmények között is előfordul ilyen. Ha főtt ételt vagy nyerset eszik a kutyád, akkor a száraztáphoz képest több vizet visz be az étellel, de valószínűleg napközben kevesebbet iszik. A száraztápban elenyésző a nedvességtartalom, ezért ezt napközben fogja pótolni a kutyád. Ezt a séta és az etetés időpontja miatt mérlegeld.

Hasznos lehet, ha hozzászoktatod kedvencedet a kutyapelenka használatához. A kutyák alapvetően nem szeretnek a lakásban pisilni, ezért stresszelnek, tartogatják a pisit, amíg csak bírják. Ha megtanítod a kutyádnak, hogy a pelenka rendben van, oda nyugodtan pisilhet, akkor nem kell aggódnod emiatt.

Ha megtörtént a baj

A kutyapisi esetében a legnagyobb probléma a szaga, amit a vizelet ammóniatartalma okoz. Az ammónia lúgos kémhatású, a pH értéke 11 körül van. A kémiaórákról biztosan rémlik, hogy a pH-értékkel egy adott oldat kémhatását jelöljük. Az 1-től 14-ig terjedő skálán a legerősebb sav az akkumulátorsav (pH=1), a gyomorsav (pH=2), a kóla (ph=3) vannak az egyik oldalon, míg a marónátron (pH=14) és a hipó (pH=12) a másikon. A savas és a lúgos kémhatású oldatok megfelelő arányban, semlegesítik egymást.

Az ammónia ellen tehát valamilyen savval érdemes fellépni, de semmiképpen sem ajánljuk a bútorokra az akkusavat vagy a kólát! A minden háztartásban fellelhető ecet azonban jó választás lehet. A két kellemetlen szagú folyadék semlegesíti egymást.

Hogyan használd?

Nedvszívó ronggyal itasd fel a kutyapisi foltot, amennyire csak tudod.

Egy szórófejes flakonban keverj össze 3:1 arányban 10%-os ecetet és vizet. Ha csak 20%-os eceted van, akkor 1:2 arányban hígítsd fel vízzel.

Az ecetes keveréked permetezd egyenletesen a felületre, majd hagyd hatni pár órán át.

Ha szöveten vagy kárpiton van a folt, akkor tegyél az ecetes folyadékkal befújt nedves felületre nedvszívó kendőt vagy papírtörlőt és erre valami nehezéket, például egy tepsibe pakolj konzerveket vagy könyveket, hogy egyenletesen ránehezedjen az egész foltra. Ezt hagyd így egy éjszakán át.

A hatóidő után, a már száraz felületet szórd be szódabikarbónával, és egy enyhén nedves mikroszálas kendővel dörzsöld be a szódabikarbónát, amíg el nem veszi az ecet szagát. Pár perc alatt kellemes, friss illatú lesz.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Paw Leaks; Wikipedia. Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...