Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Bezár a világ egyik legnagyobb szőrmekereskedő háza

A legfrissebb hírek szerint a világ egyik legnagyobb szőrmekereskedő háza 2-3 éven belül végleg bezárja kapuit.

A Human Society International (HSI) információ szerint a Kopenhagen Fur nevű szőrmekereskedő vállalat, aukciós ház hamarosan beszünteti tevékenységét és 2-3 éven belül végleg bezár. A vállalat az egyik legnagyobb és legrégebbi kereskedőház, mely kifejezetten bőr-és szőrme értékesítésével foglalkozik.

A bezárásnak egyik oka többek között a koronavírus terjedése, mely Dánia szinte teljes nyérc állományát érinti. Több nyérc telepen is kimutatták a SARS-CoV-2  jelenlétét az állatokban. Az átfogó ellenőrzések és vizsgálatok után a felügyeleti szervek arra jutottak, hogy a nyércek képesek a Covid-19 mutációit is létrehozni és hordozni, így óriási veszélyt jelentenek a járvány elleni védekezésben.

A teljes állományt leölik

Közel 17 millió nyérc elpusztításáról döntött a dán kormány a vizsgálatok lefolytatása után, így az országban a prémtenyésztés jelenleg teljesen megszűnt. A kereskedőház ellátása is elakadt ezáltal, hosszú távon nem képes fenntartani tevékenységét.  Ezek az események jól mutatják, hogy nincs már helye a prémfarmoknak és a szőrmekereskedelemnek a világban. A prémfarmokon nem csak szükségtelen szenvedést okoznak a tragikusan rövid életű állatoknak, de a jelenlegi vizsgálati eredmények szerint időzített vírushordozó bombaként is ketyeghetnek.

Azon túl, hogy a szőrme ma már inkább számít etikátlan, mint divatos viseletnek, az ipar még az utóbbi években is sok pénzt termelt a vállalatoknak és a kormányoknak. Most viszont egészen más szempontokat is figyelembe kell venni, amikor egy szőrmefarmról beszélünk. A komoly járványügyi kockázatot egy ország vezetése sem helyezheti semmilyen gazdasági érdek elé.

Szőrmementesség

A szőrme megítélésében sokat segítettek a radikális állatvédők évtizedek óta tartó akciói, akik felnyitották a szemét a divatipar legnagyobbjainak is.  Neves és ismert divatházak kezdték el sorban bejelenteni, hogy nem használnak többet szőrmét kollekcióik elkészítéséhez. A szőrmementesség így egyfajta küldetés és „divat” is lett bizonyos körökben, de a teljes ipar leállításához kevésnek bizonyult.  Úgy tűnik, egy világjárványnak sikerül végül térdre kényszeríteni a szőrmeipart, amely reméljük, hogy a pandémia után sem éled újra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...