Kutyahősök – Hacsikó

Sok kutya kivételes tetteinek köszönhetően vált ismertté, míg mások az embernek tett szolgálataik elismerése végett vonultak be a történelembe. Kutyahősök sorozatunk mai főhőse, Hacsikó, azonban hűsége és fáradhatatlan odaadása révén érdemelte ki a helyét az emberiség emlékezetében.

Hacsikó, az aranybarna Akita kutyus, 1923 novemberében született egy japán vidéki birtokon. Ueno Hideszaburó professzor vette magához, mint házi kedvencet, és Tokió Sibuja városrészébe költöztek. A professzor, aki a Tokiói Császári Egyetemen tanított gazdálkodási ismereteket, minden nap vonattal ingázott az otthona és az egyetem között, Hacsikó pedig minden este kisétált elé a vonatállomásra, hogy együtt térjenek haza.

kutyabarat kutyabarát

Egyik este azonban a professzor nem érkezett meg a szokott időben, így Hacsikó hiába várt rá az állomáson. A kutyus nem tudhatta, hogy gazdája már soha többé nem fog leszállni a vonatról, mivel aznap meghalt agyvérzésben. Az elkövetkező, több mint 9 éven keresztül Hacsikó minden nap megjelent az állomáson, a szokott időben, hogy várja a Ueno professzort. A kitartó és hűséges kutyusra többen felfigyeltek az utazóközönségből, sokan emlékeztek rá, hogy Ueno professzorral látták régebben. A jószívű emberek finomságokat és apró kedvességeket vittek a minden nap megjelenő Hacsikónak, hogy enyhítsék a bánatát.

A professzor egyik tanítványa, Szaito Hirokicsi, is felfigyelt a kutyára, és egy napon követni kezdte az otthonáig. Kiderült, hogy Ueno professzor kertésze, Kobajasi úr fogadta be Hacsikót. Szaito Hirokicsi ezután rendszeresen kezdte látogatni Hacsikót, és írni kezdett róla. Japánban sokakat meghatott a kutyus viselkedése. Hacsikó odaadó hűsége hamarosan nemzeti szimbólummá vált Japánban.

Hacsikó 1935. március 8-án halt meg, 11 éves korában. A tiszteletére gyászolók gyűltek össze a Sibuja állomáson, hogy méltó módon búcsúzhassanak el tőle. Hacsikónak ma szobor állít emléket a Sibuja állomáson, az állomás egyik bejárata, amely a helyiek népszerű találkozó pontja, Hacsikó nevét viseli.

kutyabarat kutyabarát

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás és képek: wikipedia
Indexkép: www.atlasobscura.com/places/hachiko-hachi-shibuya-station

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...