Valóban jobb kutyával aludni?

Az Egyesült Államokban végzett felmérések szerint a nők számára pihentetőbb az alvás, ha partnerük helyett négylábújuk mellett alszanak – írja a www.psychologytoday.com. A 962 felnőttkorú nővel készített kutatást Christy Hoffman vezette, aki azt szerette volna kideríteni, milyen hatással vannak az ebek az alvásminőségünkre.

Az említett csoport 55%-a legalább egy kutyával osztja meg ágyát, és 57%-uk párkapcsolatban él. Utóbbiak természetesen kisebb eséllyel hívják maguk mellé kedvencüket.  Azok azonban, akik mégis megteszik, sokkal pihentetőbb alvásról számolnak be a felmérés eredményei szerint. Ez részben azzal magyarázható, hogy a kutyák az alvásidő 75%-ban nyugodtan pihentek, míg az emberek többször felkelnek, mosdóba mennek, vagy csak forgolódnak. Indoklásukban a résztvevők arra is kitértek, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat kutyájuk közelségében, ami megnyugtatja őket. A kutyatartók más területen is jobb eredményt értek el: kevesebb rémálom gyötri őket, alvási rutinjuk pedig (részben ezért) kiegyensúlyozottabb. A sétáltatás, valamint a szabadban töltött idő egyébként szintén a jó alvás előnyére válik.

kutyabarat kutyabarát

Megjegyezzük, a felmérés nem vette számításba a kutyák fajtáját, személyiségét és mint tudjuk, bizonyos kutyák hangosabbak, mozgékonyabbak az átlagosnál. Ott vannak például a nyomott orrú, tehervonatként horkoló ebek, mellettük valószínűleg nem olyan pihentető álomra hajtani a fejünket.

Ha van saját tapasztalatod a témában, bátran oszd meg velünk!

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.psychologytoday.com
Kép: www.pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...