Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan tudjuk leghatékonyabban megvédeni az operációs rendszerünket?

A vállalatok a digitalizáció világában számtalan kihívással kell, hogy szembenézzenek. A számítógépen tárolt adatokhoz történő illetéktelen hozzáférés megakadályozása elsőrendű feladat, ez pedig nem könnyű, mivel a problémát sok esetben emberi tényezők okozzák.

Éppen ezért olyan operációs rendszert érdemes választani, ami már önmagában is alkalmas a támadások azonosítására és visszaverésére, emellett pedig hatékony vírusirtó szoftverekre is szükség van.

A vállalati szoftverek védelme

Napjainkban egyre több munkavállaló dolgozik otthonról, home office-ban, ezért az adatvédelem kiemelt fontosságú. A VR Soft irodai programcsomagjai a cég hatékony működését segítik, általuk az otthonról dolgozó munkatársak is aktív kapcsolatban maradhatnak az anyavállalattal és a kollégákkal. Ezek a programok alkalmasak a teammunkára, a feladatok ütemezésére és a projektszemlélet biztosítására.

A home office még több támadási felületet okoz, mivel a számítógép fizikálisan a munkavállaló otthonában található, azonban azon a cég fontos adatai, iratai, dokumentumai, programjai vannak. A fokozott védelmi igény tehát jogos, a megvalósítás pedig a menedzsment feladata.

A védelem területei

Míg korábban a védelem fókusza a vállalat hálózatára és szoftvereire korlátozódott, addig mára már érdemes átstrukturálni ezt a feladatot. Mivel a számítógépek kikerültek a vállalat telephelyéről és szétszórva találhatók akár a világ bármely pontjára ezért a szoftveres védelem mellett a fizikális védelem sem elhanyagolható.

A tapasztalatok szerint ma már a legtöbb támadás emberi hiba folytán történik, kikerülnek a jelszavak vagy ellopják a hitelesítő adatokat. Hiába ismernél fel a támadást a szoftver, ha a munkavállaló hibát vét.

Mit lehet tenni a kiberbiztonság érdekében?

A Windows 11 fejlesztői felismerték az új trendeket, ezért ezt az operációs rendszert úgy tervezték meg, hogy már az alapértelmezés szerint is biztonságot nyújtson a felhasználó számára.

Míg a Windows 10-ben az alapértelmezés szerint több biztonsági elem is ki volt kapcsolva és azt csak az IT-szakemberek beavatkozása aktiválta, addig a Windows 11 már a telepítés után maximálisra állítja a biztonsági beállításokat, ezzel védve a felhasználó adatait.

A Windows 11 tehát igyekszik a legnagyobb biztonságot nyújtani és a hardveralapú tényezőkre helyezi a hangsúlyt. A TPM 2.0 elvégzi a szoftverek és a hardverek hitelesítését, ezzel megakadályozza azt, hogy a számítógépet manipulálják. A Secure Boot ellenőrzi az illesztőprogramok és az operációs rendszer aláírásait, mielőtt átadja az irányítást a felhasználónak.

A plusz védelmi rendszer

A megfelelő vírusirtó szoftverek fokozzák a rendszer védelmét, a jelszó nélküli biztonság pedig megakadályozza a jelszavak megszerzésével történő behatolást.

A vállalati informatikai rendszernek biztonságosan kell működnie abban az esetben is, ha a munkavállalók nem tartózkodnak az irodában. A Windows 11 és a Microsoft szoftverek kielégítik ezeket az igényeket.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...