Saját KB bal
Saját KB jobb

A madártetű atkák veszélyt jelenthetnek a baromfikra, de meg lehet szabadulni tőlük

A madártetű atka évtizedekkel ezelőtt ismeretlen volt a hazai baromfitartók körében. Mintegy 15 évvel ezelőtt azonban elkezdett terjedni ez a mikroszkopikus méretű rovar Európában, így Magyarországon is.

Ez a rovar a madarak tollazatában bújik meg, és ott élősködik. Tyúktetű atkaként is ismert, pedig nem csak tyúkokat, hanem kacsákat, galambokat és más szárnyasokat is támad, és azok vérével táplálkozik. Ennek következtében a madarak legyengülhetnek, ami a tojáshozamuk csökkenését vonhatja maga után. Hatékonyan lehet védekezni ellene az AnivetDirect gyógynövénytartalmú termékeivel.

Érdemes tudni, hogy a madártetű atka még az emberre is veszélyes. Akit megcsíp egy ilyen vérszívó, annak irritációval és bőrgyulladás kell számolnia.

Védekezés a madártetű atkák ellen

A szárnyasok élőhelyének tisztán tartásával sokat lehet tenni azért, hogy ezek a kártékony rovarok ne kezdjenek el terjedni. A tollak tisztán tartása kulcsfontosságú, ebbe beletartozik az elhalt tollak, a szerves anyagok és más táplálékforrások eltávolítása.

Kovafölddel és kalcium-karbonát alapú porral természetes módon is lehet csökkenteni a tyúktetű-populáció méretét. Ezeket a porokat a tollak között kell szétszórni, ott szárítják és irritálják az atkákat. A neemolaj vagy teafaolaj ugyancsak bevethető rovarriasztóként.

Bizonyos esetekben azonban a természetes módszerek nem bizonyulnak elegendőnek, ilyenkor mindenképpen, állatorvoshoz kell fordulni. Amennyiben a szárnyasok időben kapnak kezelést, akkor súlyos károkat lehet megelőzni.

A Dermanyguard itatófolyadék igen hatásosnak bizonyul. A készítmény kakukkfű és varádics növényi kivonatokat tartalmaz, amelytől a szárnyasok vérének íze kellemetlen lesz az atkák számára, így felhagynak a vérszívással. Ezzel a módszerrel meg lehet törni a paraziták életciklusát, nem fognak tudni növekedni, szaporodni.

Magától nem szűnik meg a fertőzés

Ha a madártetű atka megjelenik egy baromfiudvarban, akkor gyorsan terjed, magától pedig aligha szűnik meg a fertőzés. Végül akár az egész állomány fertőzötté válhat. 

A kezelés időtartama több tényezőtől is függ. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen hamar sikerül észlelni a tyúktetű jelenlétét. Lényeges az is, hogy milyen módszerrel igyekszünk kiirtani a tyúktetűket. Ideális esetben mindössze néhány nap alatt eredményt lehet elérni a fertőzéssel szemben, de olykor heteken, hónapokon át kell küzdeni a vérszívóval, mire eltűnik.

Honnan lehet tudni, hogy jelen van a baromfiudvarban a tyúktetű?

Amennyiben az állatok gyengének tűnnek, kevesebb tojást tojnak a szokásosnál, az egyértelmű jele lehet a madártetű atka jelenlétének. Árulkodó lehet még, ha a szárnyasok indokolatlanul nyugtalanok, esetleg szüntelenül vakaróznak.

A tollvesztés és a tollak rossz állapota szintén megfigyelhető a tyúktetű jelenléte esetén. A szárnyasok bőre irritált, vörös színű lehet, részben a vérszívás, részben pedig a vakarózás következtében.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...