Saját KB bal
Saját KB jobb

A maláj hatóságok szerint rendben van, hogy élő kiskutyákkal csalják csapdába a fekete párducokat

Malajzia vadvédelmi hivatala megvédte az álláspontját az állatvédelmi szervezetekkel kirobbant vitában. Szerintük rendben van, hogy kölyökkutyákat használtak fekete párducok csapdába ejtésére.

A hivatal véleménye továbbra is az, hogy helyesen jártak el, amikor kölyökkutyákat használtak élő csaliként a lakott területen felbukkant fekete párducok befogására. Több állatvédő csoport tiltakozott a módszer ellen, és felszólította a kormányt, hogy használjon más eszközöket.

A minisztérium azután folyamodott a kiskutyák használatához, hogy korábbi kísérletek, amelyek során kecskével próbálták a párducokat odacsalni, kudarcot vallottak. Az élő állatok használata „szokásos eljárás” – mondta a vadvédelmi minisztérium főigazgatója kedden közzétett megjegyzéseiben. Hozzátette, hogy a kölyköknek nem esett fizikai bántódásuk az eljárás során.

„Ebben a konkrét esetben voltak arra utaló jelek, hogy a párduc [korábban] megtámadott már kutyákat, ezért a kiskutyákat azért használtuk, hogy ugatásukkal és szagukkal odacsaljuk a párducot” – mondta el a Free Malaysia Today online hírportálnak.

Negeri Sembilan állam déli részén egy falu gazdái megrémültek, miután szeptemberben egy párducot láttak az otthonuk közelében. A falusiak panaszt tettek a vadvédelmi hivatalnál, miután szeptember 4-én egy párduc szétmarcangolta a kutyájukat az állam egyik gyümölcsösében – számolt be az AP hírügynökség. A beszámoló alapját egy közben eltávolított Facebook bejegyzés adta.

A vadvédelmi hivatal azonnal csapdát állított a nagymacskára, amely feltehetően egy közeli rezervátumból tévedt a faluba. A csapdáknak szeptember 18-án, szeptember 27-én és október 1-jén három párducot sikerült fogniuk.

Bár bizonyos szempontból sikeresnek mondható, a művelet heves vitát váltott ki, miután kiderült, hogy a párducok befogására élő csaliként kölyökkutyákat használtak. Egy helyi állatvédő szervezet sokkolónak nevezte a lépést. Szerintük etikusabb lett volna, ha a hivatal nyers marhahúst használ. Egy másik állatvédő csoport szintén felhívást intézett a kormányhoz, hogy ne használjon többé élő állatot az ilyen műveletekhez.

A vadvédelmi hivatal munkatársa kifejtette, hogy a párducok maguktól nem mennek be a csapdába. Általában a zsákmányuk a legvonzóbb csali a számukra. Mivel a párduc már támadt kutyára, ezért esett a választás a fajra. A csapda mérete miatt pedig felnőtt kutyát nem tudta használni, csak kölyköket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.euronews.com/green/2023/10/12/animal-rights-groups-slam-malaysias-wildlife-department-for-using-puppies-as-bait-to-trap-; Kép: Photo by Denishan Joseph: https://www.pexels.com/photo/black-panther-lying-on-gray-rock-4137250/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...