Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudta, hogy házi vízművel lenullázhatja a vízszámláját?

Manapság sokan fordulnak az alternatív megoldások felé, amikor építkezésbe, felújításba fognak. Nem csupán anyagi megfontolásból, hanem egyre inkább környezetvédelmi szempontból is. A passzívház elnevezés mára már nem idegen fogalom, sőt, állami támogatást is nyújtanak energiatakarékos házak építésére.

Ha vásároltunk egy telket, telepítettünk rá egy kutat, és elektromos áram is a rendelkezésünkre áll, a lakóház felépítéséhez vezetékből folyó vízre van szükségünk. Tehát van kút, van víz, de nincs és energia behordani a házba. A házi vízmű feladata, hogy elfeledtesse Önnel a vödör fogalmát! A komplex házi vízellátó rendszer a mély kutakból szivattyúzza fel a vizet, és ez a berendezés továbbítja azt a csapba.

Milyen a megfelelő házi vízmű?

A házi vízmű egyedi igényeknek megfelelően alakítható. Kaphatók külön szivattyú- és hidrofortartályok. Kisebb vízigényű háztartásokban elég lehet egy huszonnégy literes hidrofortartállyal ellátott házi vízmű. Míg nagyobb felhasználásnál, mint például társasházak esetében vagy állatok itatására már érdemesebb egy nagyobb hidrofortartállyal ellátott házi vízmű kialakítása.

A vízszállítási és a víznyomásigényünket a szivattyú fogja kielégíteni. Használhatunk: kerti, periférikus és centrifugál szivattyúkat a házi vízmű összeállításánál. A hidrofortartály kiválasztásánál válasszunk saválló, rozsdamentes tartályt! Házi vízművek telepítésekor tartsuk szem előtt, hogy száraz, nedvességtől, fagytól védett helyre kerüljön! Abban az esetben, ha aknába vagy kültérre helyezzük a berendezést, gondoskodjunk a fagyvédelemről és a megfelelő szellőzésről! 

Ha profi megoldásra van szüksége, keresse fel a Vízbarátok webáruházát, ahol kiválaszthatja a legmegfelelőbb víztisztító berendezést a házi vízműhöz!

Házi vízmű a háztartásban

Gyakran felmerülő kérdés: hol éri meg a házi vízművet használni? Általános válasz azonban nincs erre, hiszen a telepítés lehetősége sok tényezőtől függ. Először is nem mindegy, milyen talajviszonyok vannak a helyszínen. A nagyon köves, sziklás terep esetén nehezen vagy egyáltalán nem lehet kutat fúrni. Amennyiben mégis megvalósítható, akkor annyi költséget emészt fel, hogy nem éri meg a telepítés. 

Ilyen esetekben megoldás lehet esővizet gyűjteni. Sokan például csapvíz helyett esővízzel töltik meg a WC tartályát, sőt még a tisztálkodást is azzal oldják meg. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a felhasználásra kerülő víz szennyeződésektől mentes legyen. A piszkos víz nem csak az egészségünkre káros, de koptatja, eltömítheti a házban beépítésre került különféle szerelvényeket és eszközöket. Ezt szem előtt tartva, a házi vízmű segítségével felszínre hozott vizet megtisztított és átszűrt vízzé kell alakítanunk.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...