Saját KB bal
Saját KB jobb

Munkahelyek régen, most és a jövőben, avagy mit várhatunk a munkaerőpiactól?

A pandémia 2020-ban váratlanul érte a világ számos pontját. Hirtelen intézkedésekre volt szükségünk, ami alapjaiban változtatta meg az életünk szinte minden mozzanatát.

Nem volt ez másképpen a munkahelyekkel sem, hiszen azok, akik eddig minden nap bejártak az irodába, egyik napról a másikra azt vették észre, hogy azt az időt, amit eddig a dugóban állással töltöttek, most a gyerek játékainak és a reggeli maradványainak eltüntetésével töltik, hogy legyen hova berendezni az otthoni “irodájukat”.

Ez már ugyan több mint egyéves történet, mégis sokan még most is érzik a hatásait, számos munkahely a mai napig tartja a home office lehetőségét. A következő cikkben megvizsgáljuk, milyen modell szerint dolgozunk, milyen hatással volt erre a koronavírus megjelenése, és hogy milyen változásokra számíthatunk a munka területén a következő évtizedekben.

A munka régen és most

A tömegtermelés kialakulása megteremtett egy olyan munkamodellt, amiben a hibafaktor legkisebbre csökkentése érdekében a dolgozókra egyre kisebb részfeladatokat osztottak, amiket pontosan a főnökük utasítása szerint kellett végrehajtani. Nem igényelt különösebb kreativitást, a fizetést pedig többnyire nem a teljesítmény, hanem a munkával töltött idő alapján határozták meg. 

Ez a módszer már közel 80 éves, mégis sok helyen még mindig e szerint kapják a munkavállalók a bérüket. A pandémiának nem sok pozitív hatása volt, de ezek közül az egyik mindenképpen az, hogy kiemelte a munkavállalókat az irodából, és ezáltal új keretekben való gondolkodásra ösztönözte a munkáltatókat.

Természetesen előfordultak köztük olyanok, akik nem tudtak élni ezzel a rendszerrel, a home office alatt is totális ellenőrzést kívántak tartani a dolgozók felett, és akadtak olyanok is, akik átestek a ló túloldalára és azt hitték, ha otthon is lehet dolgozni, akkor bármikor lehet dolgozni. Minden esetre a munkáltatók többsége remekül vette ezt az akadályt, és rájöttek arra, hogy a teljes felügyelet nélkül is teljesítésre kerülnek a feladatok. 

Neked is az otthonodban van az irodád vagy a vállalkozásod? Keresd fel az Allianz Hungária weboldalát, és tudd biztonságban a magánéleted és a munkád minden fontos eszközét egy lakásbiztosításnak köszönhetően!

Mit hoz a jövő?

Az átalakulás már elkezdődött. Azáltal, hogy a gépesítés egyre több területen jelenik meg, sokkal nagyobb hangsúlyt kap az emberi kreativitás, amit nem lehet gépek segítségével kiváltani. Számtalan munkahelyen megtartották részben vagy teljesen a home office lehetőségét, a későbbiekben pedig ez várhatóan még szélesebb körben fog elterjedni. A távoli munkavégzés ugyan jóval nagyobb szabadságot ad mindenkinek, de sokkal nagyobb felelősséget is rejt magában. Remélhetőleg lassanként felszámoljuk a berögzött majd’ 100 éves beidegződéseket, és a hatékonyság helyett az emberi kreativitást fogjuk a középpontba helyezni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...