Saját KB bal
Saját KB jobb

A gyógyfüvekből készült vermut

Az ürmösbor karakteres íze semmi máshoz nem hasonlítható, és ez nem véletlen. A titok nyitja abban a két gyógynövényben keresendő, amelyet felhasználnak az elkészítéséhez, amelyek pedig nem mások, mint a fehérüröm és a bárányüröm.

Az ürmösbor története

Az ürmösbor eredete visszavezethető egészen a középkorig, igaz, akkor még teljesen más jellege volt az italnak, és nem is a karakteres íze miatt készítették. A gyógyfüvek felhasználása kettős volt ebben az esetben, egyrészt gyógyító hatású italokat készítettek, másrészt pedig azokkal javították fel az amúgy roppant gyenge és sokszor ihatatlan borokat.

A hosszú évek alatt azonban sokat fejlődött és változott az ital, illetve az italkészítési eljárások is, ennek köszönhetően napjainkban már sokkal inkább az ínyencség miatt használják ezeket a gyógyfüveket az italokhoz, semmint azért készítenek ezekből a növényekből elsősorban italt, mert a gyógyhatásuk a legfontosabb szempont.

A vermut megalkotását a német ürmösborok ihlették. Az abszintnál szintén nagy szerepe van az ürömfűnek, azonban az abszinttal szemben az ürmösbor történelmében kevesebb tragikus esemény és meghurcoltatás található, népszerűsége a XVIII. századtól kezdve töretlen.

Édesített és édesítetlen

A vermutnak két változata található meg a boltok kínálatában: az édesített vermut és az édesítetlen vermut. Nehéz lenne eldönteni, melyik az igazi, vagy melyik a finomabb, mint sok egyéb esetben, itt is sokkal inkább ízlésfüggő, hogy kinek melyik jön be. Egyesek szerint az édesítetlen a jobb, és az az igazi, ugyanúgy, ahogy borok esetében is az a jó, ami nincs édesítve, legalábbis állítják a magukat igazi rajongóknak nevezők. Az édesítetlen ürmösbornak kesernyés íze van, ez pedig sokak ízlésvilágától távol állhat.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed az ürmösbor, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online weboldalán.

Felszolgálás és tárolás

Az ürmösborok karakteres ízük miatt kiváló koktélalapanyagok is. Az ürmösbor felszolgálása hasonló a borokéhoz. A legideálisabb ovális alakú, hasas-talpas pohárban vagy talpas öblös, pereménél keskenyedő pohárban felszolgálni. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre, akkor az úgynevezett tulipánpohár is jó lehet, ami öblös az aljánál, majd keskenyedik, és a pereméhez érve ismét kiszélesedik a pohár fala.

Egy hasznos tipp a házigazdáknak, hogy ezeket a poharakat érdemes a talpuknál megfogni, így el lehet kerülni a zavaró ujjlenyomatokat és az ital felmelegedését. Az ürmösbort ugyanúgy, ahogy a legtöbb bort, a legjobb, ha körülbelül 13 fokon tároljuk, lehetőleg egy sötét helyiségben. Magasabb hőmérséklet esetében felgyorsulnak az erjedési folyamatok, alacsonyabb esetében pedig lelassulnak. Kerülni kell a hőingadozásokat, mert annak hatására kitágulhat a dugó, ami együtt járhat azzal, hogy levegő jut az üvegbe.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...