Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a barna alga, és miért jó a kutyáknak?

A barna alga (Ascophyllum nodosum) az Atlanti-óceán északi részének partvidékén élő tengeri alga, mely a sárgásmoszatok törzsének egyik faja. A barna algának nagy, levélszerű, méregzöld vagy szürkés levélszerű képződményei vannak, melyeken sárgás tojás-szerű hólyagok láthatók. Ezekről kapta latin nevét (nodosum = hólyagos).

Amiért érdemes külön figyelmet tulajdonítani ennek a távoli tengerekben tekergődző moszatnak, az nem más, mint a fogkövesedést megelőző hatása.

A fogkövesedés szinte népbetegségnek minősül a kutyák között, különösen a kistestű ebek körében gyakori az előfordulása, de egyes fajták is fokozottan érintettek. Bár maga a fogkövesedés visszavezethető táplálkozási szokásokra, például, túl sok szénhidrát fogyasztása, genetikai hajlam is szerepet játszik a korai kialakulásban. Emellett fontos a rágcsálás szerepe is, de a közvetlen okok között mégis a szájüreg pH-jának és a baktérium-összetételének a felborulása figyelhető meg.

A fogkövesedés önmagában is kellemetlen, hiszen általában rossz szájszaggal jár együtt, illetve fogíny-gyulladást okozhat. Továbbá a szájüreg egészségének károsodása kihathat az emésztőrendszerre és más szervekre is.

Emiatt lényeges, hogy megelőzzük, kordában tartsuk és szükség esetén kezeljük a fogkövesedést. És ebben remek társunk lehet a barna alga. Egy kutatás szerint 90 napon át történő alkalmazása csökkentette a fogkő kialakulásának mértéket a placebót kapott kontrollcsoporttal szemben. A kutatás során a barna algát több formában (por és jutalomfalat) is alkalmazták, és mindkét kiszerelés hatékonynak bizonyult.

Bár egyelőre a pontos hatásmechanizmus nem ismert, a kutatás és számos gazdi beszámolója is alátámasztja, hogy a barna alga készítmények adása jó hatással lehet a már kialakult fogkő csökkentésére éppúgy, mint a megelőzés területén. Szerencsére ma már itthon is számos készítmény kapható. A barna alga további előnye, hogy telítetlen zsírsavakban gazdag, és kiváló jód forrás. Ez utóbbi miatt azonban pajzsmirigy problémákkal küzdő vagy daganatos beteg kutyáknak csak állatorvosi felügyelet mellett adható.

A fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Mindig kérjük ki az álltorvos véleményét mielőtt bármilyen étrend kiegészítő készítményt adnánk kutyánknak!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ascophyllum_nodosum; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6080642/; Kép: Photo by Janko Ferlic: https://www.pexels.com/photo/finnish-lapphund-dog-with-its-tongue-out-5018871/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...