Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Filiz Elaerts on Unsplash

Szeméttelepeken kénytelenek legelni az elefántok Srí Lankán

Srí Lankán számos elefánt pusztul el azért, mert nyílt szeméttelepeken keresnek élelmet, és műanyag hulladékot, romlott ételt esznek.

A Srí Lanka-i elefántok problémájára már régóta próbálják figyelmeztetni az illetékeseket helyi állatvédők. A téma azonban akkor robbant be igazán a köztudatba az egész világon, amikor Leonardo DiCaprio január 26-án megosztotta közel 20 millió Twitter-követőjével az Associated Press cikkét a nyílt szeméttelepeken való legeltetés következtében elpusztuló vadon élő ázsiai elefántok problémájáról.

Srí Lankán az elefántokat tisztelik, és gyakran szerepelnek kulturális és vallási tevékenységekben. Ennek ellenére az állatok közül sokan kóbor kutyákkal és varjakkal együtt táplálkoznak ezeken a szemétlerakókon, amelyek gyakran vadvédelmi övezetek és más védett területek közelében találhatók.

A halál oka: ételmérgezés

Srí Lanka környékén 54 olyan szemétlerakó van, melyek teljesen nyitottak és az állatok könnyedén a területükre tévednek. Ezeken a telepeken rengeteg élelmiszerhulladék van polietilén zsákokban. Amikor az étel megromlik az oxigénmentes környezetben, a baktériumok mérgező anyagokat hozhatnak létre. A szemétevő elefántok halálának gyakran ez az ételmérgezés a tényleges oka.

Srí Lankán a települési hulladékot gyakran nyílt szeméttelepeken helyezik el a helyi önkormányzatok. Mivel ezek a telepek nem higiénikusak és bűzlenek, igyekeznek ezeket az emberi településektől távol eső területeken elhelyezni. Ez azt eredményezi, hogy a szeméttelepeket a vadon élő állatok, köztük elefántok által látogatott területeken alakítják ki. A megoldás az lenne, ha a kommunális hulladékot ott helyeznék el, ahol keletkezik és nem a természetvédelmi területek vagy a vadon élő állatok élőhelyének közelében.

Összetett probléma

Prithiviraj Fernando elefántbiológus, a Természetvédelmi és Kutatóközpont (CCRSL) munkatársa szerint a szemétevés nem jelent akkora veszélyt az elefántokra. Szerinte az állatok szelektíven táplálkoznak a hulladékból és a szeméttelepeket látogató elefántok általános kondíciója nem rosszabb, mint a természetes környezetben táplálkozó társaiké. Fernando és munkatársai több szeméttelepen is tanulmányozták az elefántok viselkedését Srí Lanka déli részén. Megállapították, hogy a Yala Nemzeti Park közelében található Uddakandara szeméttelepet 26 elefánt látogatja, a Wellawaya-ban lévő szeméttelepen pedig körülbelül 24 elefánt él. A csapat megfigyelte a Kataragamában található, mára már megszűnt szeméttelepet is, ahol több mint 45 elefánt táplálkozott. Kiszámolták, hogy Srí Lanka 54 szemétlerakóhelyén átlagosan 20 elefánt táplálkozik, ami körülbelül 1000 szemétevő elefántot jelent.

A szeméttelepek bezárása újabb problémát szülne

Srí Lankán számos probléma adódik abból, hogy az elefántok termőföldeket és veteményeseket túrnak fel és rabolnak ki. Ennek az az oka, hogy természetes élőhelyük rohamosan csökken, nagyrészt épp a mezőgazdasági tevékenység miatt. Nincs más forrásuk a táplálkozásra, viszont a gazdák így számos esetben kerülnek konfliktusba velük. Sok elefántot meglőnek, hogy távol tartsák és elijesszék őket a termőföldektől.  A kormány úgy véli, ha bezárják ezeket a szeméttelepeket, az elefántok visszatérnek a termőföldekre és sokkal nagyobb veszélybe kerülnek, mint a szeméttelepeken. A megoldás az lehet, hogy a szeméttelepeket biztonságosabban kezelik és az oda látogató állatokat nem teszik ki mérgezés lehetőségének.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...