Saját KB bal
Saját KB jobb

Könnyeznek a kutyák?

Érdekes kérdés, hiszen a válasz egyértelműen: igen. Az, hogy látjuk is ezeket a könnyeket, az már más kérdés. A kutyák rendelkeznek könnycsatornákkal, ugyanúgy, ahogy mi, emberek is, azonban ezeknek a könnycsatornáknak a kivezetése az orrüreg felé történik. Ami azt jelenti, hogy ha könnyeznek is, nem fogjuk látni.

Miért könnyeznek a kutyák?

A könnyek elsődleges funkciója, hogy a nem odavaló dolgoktól megszabadulhassunk általuk. Ez esetünkben a por, a szempillák és szennyeződések eltávolítása a szemből. Átvitt értelemben pedig a feszültség, a fájdalom “eltávolítása”. A könnyek által tartjuk nedvesen a szemünket, amelyet így nyitva tudnunk tartani és látunk is vele. Könnyek nélkül a szem kiszárad és begyullad.

A kutyák az előbb felsorolt összes fizikai funkció ellátása végett ugyanúgy könnyeznek, mint mi. Csak éppen a könnyek elvezetése nem látható módon, azaz az arcüreg irányába, történik. Egyelőre nem bizonyított, hogy szomorúságukban sírnának, de ha mégis, akkor sem folynak a könnyeik úgy mint nekünk.

Látható könnyek

Az előbbiekből következik, hogy ha látható “könnyeket” fedezünk fel a kutyánkon, arra érdemes odafigyelni.

Ezek egyik oka az lehet, hogy a könnycsatornák elzáródtak, ezért a könnyek nem tudnak a természetes módon eltávozni a szemből, és kénytelenek másik irányba folyni. Ilyen esetben érdemes, ha a probléma nem szűnik meg 1-2 nap alatt, keressük fel az állatorvost.

Hozzánk hasonlóan, az allergia is okozhat fokozott könnytermelést. Így védekezik a szem az irritáló anyagok ellen. Allergia esetén nem feltétlenül könnyezés jelentkezik, inkább a szemek túlzott nedvessége, csillogása figyelhető meg.

A szemek fertőzése, gyulladása következtében is jelentkezhet könnyezés. Ilyenkor azonban a váladék többnyire nem átlátszó, inkább sűrű, fehéres, sárgás vagy zöldes színű. Többnyire a szem is gyulladt, érzékeny, be van dagadva vagy pirosak, gyulladtak a nyálkahártyák.

Ha a kutyánk néha könnyezik, de sem gyulladás, sem egyéb tünet nem társul hozzá, és hamar elmúlik (egy-egy könnycsepp alkalmanként), akkor valószínűleg nincs ok az aggodalomra. Szeles időben, vagy ha poros, homokos helyen járunk, akkor nagyobb mennyiségű port így távolítja el a kutya szeme. Ilyenkor megfigyelhetjük, hogy a könnyben apró porszemek is láthatók, esetleg sűrű, sötét színű.

Ha a könnyezés gyakori, vagy huzamosabb ideig fennáll, esetleg a fenti tüneteket észleljük, forduljunk állatorvoshoz!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Only Club; Kép: Photo by mali maeder from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...