Saját KB bal
Saját KB jobb
Wolfgang Claussen képe a Pixabay -en.

Így megy tönkre az állatok egészsége egy cirkuszban

Egy cirkuszban élő vadállatnak a fogságon és bezártságon túl számtalan egészségügyi problémával is szembe kell néznie.

A vadállatos cirkuszok bezárása szerencsére már egyre több országban megtörtént, vagy éppen napirenden van. Azonban korántsem dőlhetnek hátra az állatvédők és a törvényhozók, hiszen még mindig rengeteg állat sínylődik cirkuszban vagy turisztikai látványosságként. Félő, hogy ahogy enyhül a járvány és újra felpezsdül a turizmus, az állatok szerepeltetése is új lendületet fog venni.

Természetellenes viselkedés

Amikor egy vadállat ügyesen hajt végre feladatokat és trükköket, az általában teljesen ellentétes a természetes viselkedésével. Az elefántok nem állnak kézen az afrikai sivatagokban, a tigrisek pedig nem töltik idejük nagy részét zárt ketrecben a dzsungelben. Minden józan gondolkodású ember számára világos, hogy ezek természetellenes viselkedési formák, amik már eleve rontják az állatok egészségét.

De nézzük csak sorra, hogyan pusztítja a cirkusz a vadállatokat!

Elhízás

Egy vadállat számára a mozgásszegény életmód felérhet egy halálos ítélettel.  Az ember egészségre is veszélyes, de nála ez választás kérdése. A vadállatokra rá van kényszerítve ez az életforma. Az állatok a fellépések és gyakorlások közötti időt szűk ketrecekben, sokszor láncokon töltik. Teljesen esélytelen kielégíteni a megfelelő mozgásigényüket, hiszen azt csak szabadban, természetes élőhelyükön tudnák megtenni.

Ízület bántalmak

62 ázsiai elefántot és 5 afrikai elefántot vizsgáltak meg három különböző cirkuszban és öt állatkertben. Szinte mindegyiknél kimutattak valamilyen ízületi betegséget, krónikus gyulladást, ízületi gyulladást, sántaságot. A vizsgálat végén leszögezték, hogy a fogságban tartott állatoknál bizonyítottan nagyon magas az ízületi és mozgásszervi megbetegedések aránya. A fogságban élő elefántokat legtöbbször sántaság miatt altatják el.

Éhezés és kiszáradás

Bármilyen hihetetlen az éheztetés is egy kiképzési módszer. Leginkább az oroszlánoknál és a tigriseknél alkalmazzák. Ez a módszer pont ellentétes a pozitív megerősítéssel. Azért, hogy betörjék őket és végrehajtsák a parancsokat, egyszerűen nem kapnak enni és inni. Addig éheztetik szerencsétlen állatokat, amíg egy falat húsért megteszik, amit az ember diktál neki.

Sebek

Az utazó cirkuszokban szereplő állatok sérülnek a legtöbbet. Egyes becslések szerint ezek az állatok akár 48 hetet is utazással töltenek egy évben. Egy út alatt nagyjából 26 órát töltenek el szállító vagonokban vagy teherautókban. Ezek a ketrecek pedig legtöbbször túl kicsik, szűkek és kényelmetlenek egy óriási vadállat számára. Rengeteg felületi sérülés keletkezik rajtuk egy-egy ilyen út során. A kiképzések és produkciók közben is sokszor éri sérülés őket.

Genetikai hibák

Az egyik legjobb példa erre a fehér tigris, a cirkuszok sztárja. Sokan nem tudják, de különleges színét egy ritka genetikai hibának köszönheti. Valójában a fehér tigris nem található meg a vadonban, fogságban szaporítják. Genetikai hibája miatt azonban számos egészségügyi problémára hajlamos.

Zoochosis

A fogságban élő állatok rendkívüli stressznek vannak kitéve, ezért sokszor mentális egészségük roppan elsőként össze. A „zoochosis” a fogságban élő állatok pszichés betegségét, kóros állapotát jelenti. Számos rendellenes fizikai tünetet produkálnak, hogy valahogy megküzdjenek a rájuk nehezedő nyomással, stresszel. Ilyen tipikus tünet az előre-hátra ringás, az evés megtagadás vagy akár az önpusztító viselkedés, például a fej falhoz verése.

A legtöbb, amit tehetsz a vadállatos cirkuszok végleges megszűnéséért az, hogy nem váltasz jegyet semmilyen állatos produkcióra!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...