Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy egyszerű megoldással stabilabb lehet a kisteherautó

Nem másról van szó, mint a laprugókról, amelyek elsőre egyszerű, akár jelentéktelen eszköznek tűnnek, de a hatásuk annál nagyobb az egész jármű vezethetőségére. De miért csak a kisteherautóknál érdemes ilyet használni? Egyáltalán hogyan működik, és mi az, amiben segíteni tud?

A laprugó működése

Egy ilyen eszköz, mint a laprugó könnyedén beszerezhető a Weber Autotechnik oldalán. Egy egyszerű fém alkatrészről beszélünk, aminek a kialakítása és használata kifejezetten fontos a kisteherautók életében. Ezek a járművek a hétköznapokban hatalmas terhelésnek vannak kitéve. Folyamatosan mozgatni kell az árukat A pontból B pontba. A művelet során kifejezetten fontos a stabilitás, a kezelhetőség és a megfelelő irányíthatóság. Mivel nagy plusz súlyról beszélünk, ez hatással van a jármű vezethetőségi paramétereire. Hogy ezeket a negatív hatások csökkenteni tudjuk, laprugókat szokás használni, ami nagymértékben hozzájárul a stabilitás megtartásához.

A kisteherautó mozgása közben a futómű folyamatosan, megállás nélkül be- és kirugózik. Emiatt a laprugó két vége közötti távolság és az eszköz íveltsége is változik ezzel szinkronban. Ennek köszönhetően csökkenteni tudja a lengési hatásokat, elnyeli a kanyarodás és a mozgás miatt keletkező erőket, amelyek például oldalirányba próbálják a kisteherautót mozgatni. Ha nem használnának a hétköznapokban laprugókat a teherautókon, akkor a súlypont egyik pillanatról a másikra áthelyeződne, ami vezetési nehézségekhez vezetne, szélsőséges esetben pedig még a baleset veszélye is fennállhat. Hogy ezt megelőzzük, laprugókat kell használni minden kisteherautón.

A laprugót is meg lehet erősíteni

Természetesen kisteherautó és kisteherautó között is van különbség, már olyan tekintetben is, hogy melyikkel mit szállítanak. Vannak járművek, amelyeket olykor a szokásosnál is jobban leterhelnek. Ahhoz, hogy a laprugó ebben az esetben is megfelelően végezze a dolgát, erősítéseket ajánlott alkalmazni. A segítségével több energiát tud elnyelni, jobban ellenáll a hatalmas terhelésnek, így a nehéz áruval megpakolt kisteherautót is nehézségek nélkül tudjuk elvezetni az úticélhoz.

Többféle kialakítás is elérhető

Laprugókból is több változat létezik: az egyik legelterjedtebb a trapéz laprugó, a régebbi járművek mind ezt használják. Természetesen már elérhetőek modernebb megoldások is, mint amilyen a parabolikus laprugók, amelyek akár 30-50%-kal könnyebbek, mint a trapéz, de ugyanolyan terheléssel képesek megbirkózni.

A jövő egyértelműen az olyan műanyag kompozitok felé halad, amelyeket már ma is tesztelnek a laprugók esetében. Egyelőre ezt a technológiát még nagyon korai széles körben felhasználni, de már feltűnt a horizonton, ugyanis ez lehet a jövő leghatékonyabb megoldásainak egyike. A laprugó elengedhetetlen a hétköznapokban, érdemes az elérhető legjobb darab beszerzéséről gondoskodni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...