Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sam Carter on Unsplash

Farkcsóválva fogadja gondozóját a birka – a használlatok is érző lények

A birkákra elsősorban haszonállatként tekintünk, egy menhelyen készült videó azonban rámutat arra, mennyire szociálisak és intelligensek.

Minden állat érző lény, legyen szó haszonállatról vagy kedvtelésből tartott állatról. Mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy a gazdasági haszonállatként tartott állatok gyakran ugyanolyan intelligensek és szociálisak mint egy kutya vagy egy macska.

A Millington’s Magical Barn, az angliai West Yorkshire-ben található nonprofit állatmenhely közösségi oldalára töltött fel egy videót, melyen jól látszik, hogy egy birka hogyan üdvözli gondozóját, amikor az felé közeledik. Az állat ugyanúgy csóválja a farkát örömében, mint ahogy egy kutya teszi, amikor örül valaminek. A kutyáknál ezt teljesen természetes reakciónak, viselkedésnek vesszük, ugyanakkor egy birkánál csodálkozunk rajta. A videón pedig jól látszik, hogy a birka pontosan úgy örül gondozójának, mint amikor egy kutya örül gazdája megérkezésének.

Intelligens és szociális lények

A közhiedelemmel ellentétben a birkák magas szintű intelligenciával és szociális tudatossággal rendelkeznek. Kutatások igazolják, hogy felismerik az ismerős arcokat, nemcsak az emberekét, hanem fajtársaikét is. Reagálnak a hívásokra, és még a problémamegoldó képességük is igen fejlett. Szociális struktúrájuk is összetett, a nőstények például élethosszig tartó anyai csoportokat alkotnak, a kosok pedig átmeneti csordákat hoznak létre. A birkák nem gyakran mutatják ki nyíltan az érzelmeiket, mivel zsákmányállatok. Aki azonban érti a jelzéseiket, a füleik állásából például sok mindent megérthetnek. Szorongás, elégedettség és az öröm is megfigyelhető rajtuk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Instagram

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...