Saját KB bal
Saját KB jobb
Wikipedia/mydreamsforanimals.com

Öt nő, akik megváltoztatták a világot az állatokért

Számos csodálatos nő tett elképesztően sokat az állatokért. Az életüket tették fel rá, hogy jobbá tegyék a világot számukra.

Ezek a nők hangot adtak az állatoknak és számtalan életet mentettek meg. Munkájuknak soha nem szabadna feledésbe merülnie, eredményeik és kitartásuk valódi inspirációt jelenthetnek mindnyájunknak. Emlékezzünk meg most öt olyan fantasztikus nőről, akik megváltoztatták a világot az állatokért.

Caroline Earle White
Fotó: Wikipedia

Az első amerikai menhely alapítója. 1869-ben létrehozta Philadelphiában és Pennsylvaniában az első állatvédelmi szervezeteket (Society for the Prevention of Cruelty to Animals, The Women’s Branch of the Pennsylvania Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Az általa toborzott női aktivistákkal kóbor kutyákat és macskákat fogadtak be és találtak számukra szerető otthont. Az általa alapított menhelyek a mai napig léteznek. A kutyák és macskák mellett a lovakért is sokat tett. Adománygyűjtésbe kezdett, hogy a lovaknak legyen elég ivóhelyük a városban. Összesen 35 ivókút létesült a kampánya során, melyek közül sok még ma is használatban van.

Dr. Jane Goodall

Több mint hat évtizeden keresztül tanulmányozta a tanzániai csimpánzokat, ez volt a valaha végzett leghosszabb tanulmány. Rengeteget tanult a főemlősökről, ezáltal pedig a világ is sokkal többet megtudott róluk. 1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, hogy folytassa a vadon élő állatok kutatását, valamint a csimpánzok védelmét, megőrzését és a környezetvédelmi edukációt. 1991-ben megnyitotta a Jane Goodall Intézet Tchimpounga menedékhelyét az elárvult csimpánzok számára, ahol jelenleg több mint 100 csimpánzról gondoskodnak.

Dian Fossey

Szenvedélyesen kutatta és szerette a ruandai hegyi gorillákat. Számos erőfeszítést tett, hogy megvédje a veszélyeztetett fajt az orvvadászoktól.  1967-ben megalapította a Karisoke Kutatóközpontot, és 1986-ban történt meggyilkolásáig minden idejét a hegyi gorilláknak szentelte. Halálát sokan összefüggésbe hozzák azzal, hogy védelmi törekvései szemben álltak az orvvadászok anyagi érdekeivel.

Jill Robinson

Életét a medveepe farmok elleni küzdelemre tette fel. Minden erejével azon van, hogy megszűnjön Ázsiában a medveepe kereskedelem és véget vessenek a medvék kínzásának. 1998-ban megalapította az Animals Asia szervezetet és medvemenhelyeket nyitott Kínában és Vietnámban. Több száz medve életét mentette meg. Emellett az ázsiai macskák és kutyák életéért is küzd, szervezete a macska- és kutyahús-kereskedelem felszámolásáért dolgozik Ázsiában.

Sangduen Lek Chailert

A legtöbben „Lek” néven ismerik, de Thaiföld „elefántsuttogójának” is nevezik, miután életét az elefántok védelmének szentelte. Tanúja volt annak, hogy milyen bántalmazásoknak vannak kitéve a ezek a csodálatos állatok, és elhatározta, hogy tesz valamit ez ellen. 1995-ben létrehozta az Elephant Nature Foundationt és egy menedékhelyet az ázsiai elefántok számára. Ez volt az első etikus elefántpark Thaiföldön, ahol a turizmusban dolgoztatott, kihasznált és kizsigerelt állatok menedéket találtak. A magyar filmesek által készített Szolgalelkű óriások című film remekül bemutatja a hölgyet és az általa létrehozott csodálatos elefánt menhelyet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theanimalrescuesite, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...