Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tegyünk, ha a póráz végén egy cica sétál velünk szembe?

Manapság egyre gyakoribb látvány, hogy az utcán egy cica vagy éppen vadászgörény, nyuszi, sétál velünk szemben pórázon. Mivel sok kutya számára ezek a kisebb állatok „zsákmányállatnak” számítanak, ezért nagyon fontos, hogy mi, kutyás gazdik, felkészültek legyünk egy ilyen találkozás során.

Meddő lenne arról vitát nyitni, hogy miért kell a cicákat vagy vadászgörényeket sétáltatni. Mint minden fogságban tartott állatnak, a cicáknak és a görényeknek is igényük van a mentális stimulációra, a testmozgásra és a friss levegőre. Mivel a társállatok egyre inkább fontos szereplőivé válnak az életünknek, és egyre több életterületet szeretnénk majd velük megosztani, valószínű, hogy a jövőben egyre több lesz a városban sétáló egyéb állatka.

A kutyák rendkívül intelligens és alkalmazkodóképes állatok. A többségük képes megtanulni, hogy fékezze az ösztöneit, és ne rontson rá egy kisebb „prédaállatra”. Viszont vannak olyan kutyák is, akiknek erősek az ösztöneik, és egy macska vagy nyuszi látványa rendkívül erős trigger. Nekünk, gazdiknak kell ismerni a kutyánkat, és felelősen mérlegelni, hogy mennyire veszélyes a pórázon szembejövő másik állatra. Itt tegyük hozzá, hogy a pórázon szembejövő másik állat lehet egy kisebb testű vagy félénk kutya is.

Kutya – cica találkozó etikett

Egyik esetben sem illik odaengedni az ebet kérdés és a másik gazditól kapott konkrét engedély nélkül. Az előrerohanó kutya után kiabált „neeeeeem haraaaaaap!” nem számít kérdésnek. Számos baleset forrása az, hogy az egyik kutya kéretlenül megközelíti a másikat. Ha a kutyánkat nem tudjuk kontrollálni, magunk mellett tartani, akkor használjunk inkább flexi pórázt, szájkosarat. Ez nem csak akkor igaz, ha cica van a láthatáron, hanem minden esetben.

Ha a póráz végén cica vagy más állat bukkan fel velünk szemben, adjuk meg a tiszteletet és a kellő távolságot! Minden esetben vegyük pórázra a kutyánkat, és legalább akkor ívben kerüljük el a másik állatot, hogy a kutya véletlenül se érhesse el.

Ha nem tudunk elég távol kerülni, udvariasan kérjük meg a másik gazdit, hogy vegye ölbe a cicát/görényt/nyuszit, hogy biztosan biztonságban legyen mindenki. Ha kutyánk szereti a cicákat, és nem bántja őket, akkor is kérdezzük meg a cica gazdiját, mielőtt a kutyánkat közel engedjük.

A kölcsönös tisztelet és empátia minden esetben segítségünkre lehet egy ilyen helyzetben. Inkább előbb kérdezzünk, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Ez egy új helyzet, amire lehet, hogy nem vagyunk még felkészülve, de az udvarias kérdésből és a tiszteletteljes hozzáállásból sosincs baj.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://thehikingcat.com/encountering-dogs-when-walking-your-cat/; Kép: Photo by baby 快乐: https://www.pexels.com/photo/cat-on-a-leash-19544949/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...