Tartós plüssjáték – Álom vagy valóság?

Mindenkinek van egy álma. Többeké egy igazán tartós plüssjáték, amely szinte elnyűhetetlen. Amivel a legenergikusabb eb is bártan játszhat, tépheti és rázhatja, és mégsem megy tönkre. Amely túléli a tíz perces életkort, és akár egy percre is egyedül hagyhatjuk vele a kutyát.

Sajnos, ki kell ábrándítanunk a reménykedőket: elnyűhetetlen, mindent bíró plüssjáték nem létezik. 

Ha belegondolunk, ez valahol lehetetlen is. A plüss anyag, ahogy a legtöbb textília, nem arra lett kitalálva, hogy gyilkos hajlamú terrierek és medveölők fogai cincálják őket. Vannak fokozatok, például a megerősített varrással vagy technikai textilből készült darabok, melyek ellenállóbbak, de végsősoron ezek is fel fogják adni, és kilógó béléssel végzik.

El kell fogadnunk, hogy a plüssjáték vagy hamar a kukában végzi, vagy pedig megtanítjuk a kutyánkat, hogyan játsszon vele.

Engedem, hogy kiélje a préda ösztönét.

Ha vállaljuk, hogy a plüssök nálunk hamar ebek harmincadjára kerülnek, de addig is volt a kutyánknak 30 felszabadult másodperce, azzal sincs semmi gond. Bizonyos kutyák örömüket lelik a széttépésben, hiszen így senkinek sem ártva élhetik ki az ösztöneiket. Ezt elsősorban olyan kutyáknál tapasztalhatjuk, akiknek az ösztöneik között szerepel ilyenféle indíttatás. Vannak kutyák, akikben fel sem merül, de a terrierek, bizonyos juhászkutyák, tacskók például általában rendelkeznek ezzel az ösztönnel.

A Te kutyád is imádja a plüssjátékokat… széttépni?

Ha sajnáljuk a plüssöket, készítsünk zokniból vagy egyéb ruhadarabból kitömött téphető-szaggatható prédát. A kutyánknak teljesen mindegy, hogy papírral vagy poliészter szállal van megtömve, a lényeg, hogy minél élethűbben lehessen „kibelezni”.

A te kutyád is imád mindent cafatokra tépni? Íme néhány fenntartható ötlet!

Megmentem a plüssjáték életét.

Ha a plüssjáték integritása fontos számunkra, akkor érdemes megtanítani a kutyánkat arra, hogy finoman bánjon vele. Adjuk oda neki a játékot, és dicsérjük, ha finoman bánik vele. Ha eldurvulna, vegyük el, és csak akkor adjuk vissza, ha megnyugodott. Ezt ismételve hamar megtanulja, hol vannak a határok, és – legalábbis, amíg ott vagyunk – kíméletesen fog bánni a játékkal.

Érdemes olyan plüssjáték alternatívákat választani, amelyekben nincs csipogó, illetve erős anyagból puha töltőanyag nélkül készülnek. Ezek ellenállóbbak és jobban bírják a kiképzést.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by bill emrich from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...