Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Több ország is harcol a torz anatómiájú kutyák tenyésztése ellen

Egyre több országban veszik fel a harcot az állatvédők a torz anatómiájú kutyák tenyésztése ellen, melyek születésüktől fogva egészségügyi problémákkal küzdenek.

A jelenséget „torture breeding”-nek, vagyis „kínzásos tenyésztésnek” nevezik és azokra a kutyákra vonatkozik, akiknek egy bizonyos anatómia fajtajellege olyannyira hangsúlyossá vált az elmúlt évtizedekben, hogy az már káros az egészségükre. Ilyenek például a nyomott, rövid orrú kutyák, akik nagy része egy életen át légzési problémával küzd. A másik jellegzetes „tourture breeding” azokra a tacskókra vonatkozik, melyek lába túlságosan rövid, gerince pedig túlságosan hosszú lett. A veszélyesen hosszú hát miatt a gerincoszlop nem kap megfelelő támasztást, mely súlyos gerincbántalmakhoz, végső soron tacskó bénuláshoz vezet.

Törvényileg akarják szabályozni

Németországban a napokban terjesztették elő azt az állatvédelmi törvényjavaslatot, melynek életbe lépésével szigorú tenyésztési alapelveket vezetnek be. A javaslat célja szintén a „tourture breeding” megszüntetése, az anatómiailag egészséges életre képtelen egyedek tenyésztésének megakadályozása.   A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) pedig levélben fordult a Westminster Kennel Club elnökéhez, Donald G. Sturz-hoz, hogy tiltsa meg a tacskók és a légzéskárosodott fajták, például a francia bulldogok és a mopszok versenyeztetését a Westminster kutyakiállításon.

„A szándékosan deformált kutyák kizárása a versenyből a legkevesebb, amit a Westminster Kennel Club megtehet, miután éveken át felelőtlenül ösztönözte a keresletet az élethosszig tartó szenvedésre hajlamos kutyák létrehozására” – mondta Daniel Paden, a PETA bizonyítékelemzésért felelős alelnöke

 

A múlt hónapban a New Hampshire-i törvényhozók hasonló törvényjavaslatot terjesztettek elő a francia buldogok és más nyomott orrú kutyák tenyésztésének betiltására, akiknek szándékosan eltorzult légutai számos egészségügyi problémához, drága orvosi beavatkozásokhoz és korai halálhoz vezethetnek. Ezeknek a kutyáknak szaporodási rendszere olyannyira rendellenesen fejlődött, hogy nem képesek normálisan szaporodni vagy szülni, ezért mesterséges megtermékenyítéssel tenyésztik őket. Természetesen szülni (elleni) sem képesek, ezért nagyrészt császármetszéssel kell világra hozni a kölyköket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: peta 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...