Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Katie Bernotsky on Unsplash

Szigorú szabályozás jöhet Németországban a kutyatenyésztésre

Németországban egy új, minden eddiginél szigorúbb tenyésztésre vonatkozó állatvédelmi törvénymódosítási javaslatot mutattak be, mely bizonyos kutyafajták tenyésztésének akár véget is vethet.

A németek egyik kedvenc fajtája, a tacskó is veszélybe kerülhet az állatvédelmi törvény új módosítási javaslatával.  A törvényjavaslat ugyanis szigorítaná a kutyatenyésztésre vonatkozó szabályokat, elsősorban azoknál a fajtáknál, melyeknél bizonyos fajtajellegek komoly egészségügyi problémákat okoznak.  A német Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium által februárban közzétett törvénytervezet célja az, hogy megakadályozzák az olyan tulajdonságok tovább örökítését, melyek szenvedést okoznak a kutyának. Ilyen tulajdonságok például az aránytalanul rövid láb, a nyomott orr, a szőrtelenség és a csontváz vagy a fogak egyéb rendellenességei.

Amennyiben elfogadják az állatvédelmi törvény módosítását, a Német Kutyák Egyesületének (Verband für das Deutsche Hundewesen, V. D. H.) véleménye szerint bizony a tacskó jövője is bizonytalanná válik. Értelmezésük szerint a törvény célja az, hogy az eredeti farkas-típusú kutya méretőtől és felépítésétől jelentősen eltérő állatok tenyésztését betiltsák. A lábhosszra vonatkozó előírás nemcsak a tacskó, hanem a beagle, a Jack Russel terrier és a mini schnauzer fajtákat is érintené.

A tacskó is veszélybe kerül

A németek egyik kedvenc fajtája a tacskó, rövid lábáról és hosszú testéről ismert. No meg a tacskóbénulást okozó porckorongsérvről, mely a tacskók jellegzetes fajtabetegsége. Mivel hátuk a testükhöz képest nagyon hosszú, a gerincoszlop stabilitása gyengébb, mint más anatómiai adottságokkal rendelkező fajtársaiknak. A rövid orrú, vagy más néven nyomott orrú kutyák tenyésztését is érintheti a módosítást, mint például az angol bulldog, a francia bulldog, vagy a mopsz.

A V.D.H igazgatója szerint a javaslatban felsorolt betegségjellemzők nincsenek megfelelően meghatározva. Úgy gondolják, hogy a törvény ebben a formában számos népszerű és egészséges kutyafajta tenyésztését is lehetetlenné tenné.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: NewYorkTimes

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...