Saját KB bal
Saját KB jobb

Beköszöntött a kiscica szezon – hogyan segíthetünk?

Az északi félteke nagy részén már beköszöntött a tavasz. Olvad a hó, nyílnak a virágok, és a vadon élő állatok azt teszik, amit évmilliók óta tesznek a fajuk fenntartásáért: utódokat nemzenek. Ha azonban valakinek csak annyi köze is van az állatmentéshez, hogy olvassa a szervezetek posztjait, akkor tudja, hogy a tavaszi csicsergés egyben a kiscica szezon kezdete is. Az évnek ebben az időszakában az állatorvosok, menhelyek és állatvédő szervezetek gazdátlan kiscicák tömegeit látják el. És minden segítségre szükségük van.

A kiscica szezon az év melegebb hónapjait jelöli, amikor a legtöbb macska almot hoz le. Ahogy javul az időjárás, az állatok számára biztonságosabb az ellés. Általánosságban elmondható, hogy a macskák szaporodási és kölykezési időszaka márciustól októberig tart. Ez az aktuális időjárástól függően változhat. Amerikai állatvédelmi szervezetek statisztikái szerint a cicák 80 – 90%-a ebben a baby boom időszakban kerül a menhelyekre. A kiscicák nagy része elvadult vagy kijárós macskák kölykei, akik nem az otthonukban, hanem közterületen, vagy a szomszédos kertekben hozzák világra utódaikat. Az amerikai adatok szerint az évente megszülető kiscicák több, mint 80%-a az „utcán” születik.

Magyarországon a MAVED, a Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány adatai szerint közel 3 millió (!!!) kóbor macska él. Ezen felül a „kijárós” macskák is hozzájárulnak a „nem kívánt” szaporulathoz. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy az így egy-egy kiscica szezonban megszülető cicák számára akkor sem lenne otthon, ha mindenki örökbefogadna egy egész almot! Sajnos, a kiscicák közül nagyon sok pusztul el az anyamacska halála, betegségek vagy a „későn kapcsoló” gazdák miatt. Emellett, rengeteg cicát találnak meg, akiknek mind-mind ellátásra van szükségük.

Hogyan segíthetsz?

Talán a legsürgetőbb igény a nagyon fiatal cicák (ideiglenes) befogadására van. A nyolchetesnél fiatalabb cicák speciális ellátást igényelnek, amelyet sok menhely egyszerűen nem tud éjjel-nappal biztosítani. Ilyen feladatok például a cumisüvegből való etetést, az elválasztás vagy a rendszeres tisztogatás. Az ideiglenes befogadó cica pótmamik hatalmas segítséget jelentenek a cicák mentésében, és áldozatos munkájukkal ténylegesen esélyt adnak a cicáknak az életre.

Ha rendszer szinten szeretnél segíteni, akkor érdemes olyan szervezetet keresni, akik az ivartalanítást népszerűsítik, vagy ilyen programmal rendelkeznek. Őket anyagilag és önkéntes munkával is támogathatjuk.

Sok menhely és az állatvédő szervezet is fogadnak önkénteseket, akik segíthetnek az ilyenkor megnövekedett cica létszám ellátásában. Fontos feladat még a talált cicák szállítása, amiben akkor is segíthetsz, ha nem tudsz állatot befogadni. Ezeken felül, természetesen, az anyagi és tárgyi adományok és a rendszeres támogatás is remek módja, hogy segíts a bajba jutott állatokon.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/cat-lifestyle/hannah-shaw-kitten-season; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/assorted-color-kittens-45170/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...