Saját KB bal
Saját KB jobb

Mentett kutyákkal segít a veterán katonáknak egy állatorvos

Dr. Terry Morris, állatorvos, 2012-ben alapította meg a Vets to Vets United nevű nonprofit szervezetet. Egy olyan, veterán katonákat és menhelyi kutyákat egyaránt segítő, szervezetet hozott létre, amely több kitüntetést és elismerést is kapott. Ezek azonban mind eltörpülnek a számtalan megmentett élet mellett.

Dr. Morris, miután megszerezte állatorvosi doktori címét, valamint molekuláris mikrobiológiából és immunológiából doktorált, több mint 20 évet töltött a kutatásban – és teljesen kiégett. Egy este otthon ült, és azért imádkozott, hogy valami más, értelmes célt adjon számára a sors. Egy televíziós műsorban meg is találta az inspirációt, ami a Vets to Vets United megalapításához vezetett. A műsorban veterán katonák számára képzett segítőkutyákról volt szó.

Mivel Dr. Morris maga is katona családból származik, pontosan átérezte a veteránok helyzetét. Azon kezdett gondolkozni, hogyan vehetne részt ő is ebben. Mivel a környékén nem volt olyan program, amelyhez csatlakozhatott volna, úgy döntött, saját maga fog bele. És, hogy ötvözze a hasznosat a még hasznosabbal, tervbe vette, hogy menhelyi kutyákat fog segítőkutyává képezni.

A magas eutanázia rátákkal működő menhelyekről származó kutyák kiképzése és a segítőkutyákra szoruló veteránokhoz juttatása szinte magától értetődő volt.

„Észak-Karolinában az egyik legmagasabb az eutanázia aránya az egész országban. Ezek teljesen egészséges kutyák, és nem azért altatják el őket, mert rosszak. Egyszerűen, túl sokan vannak.” – mondta.

Az állatorvos által létrehozott program egyedülálló abban a tekintetben, hogy a kutyák megmentése mellett a veterán katonáknak is esélyt ad egy jobb életre. A menhelyekről kihozott kutyákat az őket örökbe fogadó veteránokkal együttműködve képzik ki. A legtöbb programban eleve kiképzett kutyákat adnak a veteránoknak (vagy más arra rászoruló embereknek). Mivel a kutyák képzése hosszú idő, és költséges folyamat, ezért így sokkal kevesebb rászoruló személy juthat segítő kutyához, mint Dr. Morris programjával. Igaz, hogy így nem „kész” kutyák kerülnek a gazdikhoz, maga a kutyák képzése is jótékonynak bizonyult a veteránok életminőségére, lelki problémáira.

A Vets to Vets programban a kutyák és a kutyavezetőik együtt dolgoznak a kiképzésen. Kulcsfontosságú, hogy a kutya és a vezetője megtanuljanak bízni egymásban, és a veteránok megtanuljanak türelmesen és jól kommunikálni a kutyáikkal. Így válhatnak azok hatékony segítőikké a mindennapokban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.rover.com/blog/vets-to-vets-united-shelter-dogs-veterans/; Kép: Photo by Alena Darmel: https://www.pexels.com/photo/photograph-of-a-man-hugging-his-dog-6643658/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...