Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a dog dancing?

Olyan kutyás sportot keresel, amely megmozgat téged és a kutyádat is? Ráadásul nem csak fizikai, de szellemi élményt nyújt? Szeretsz trükköket tanítani a kutyádnak, és ezt akár profi szinten is kipróbálnád? Akkor a dog dancing az ideális választás!

A dog dancing, azaz kutyás tánc, neve hallatán talán sokakban valami egészen bizarr kép merül fel. A szó hallatán eszünkbe juthat a cirkuszi kutyák idomított „tánca”, vagy éppen egy keringőző kutya is. Eláruljuk, hogy nem  erről van szó. A dog dancingben kutya és gazdi együttműködésével jön létre egy előre kidolgozott – és aztán rengeteg gyakorlással tökéletesre csiszolt – koreográfia. A nézők számára szórakoztató, könnyed és látványos bemutató mögött persze kemény munka és sok-sok órányi gyakorlás van, ugyanakkor a dog dancing versenyek és bemutatók nézőként is rendkívül izgalmasak.

Apropó, verseny! A dog dancingnek komoly hagyománya van. Az 1980-as években született sportágban hazánkban közel húsz éve rendeznek megmérettetéseket, de nemzetközi szervezésű kupákból sincs hiány. A versenyeken két kategóriában indulhatnak a kutya gazdi párosok. Ezek a freestlye (heelwork to music), ahol szabadon választott elemeket mutatnak be, a másik pedig a heelwork to music (röviden: HTM), ahol szigorúbb szabályok mentén születik meg egy kűr.

Mindkét stílus rendkívül változatos és látványos kűröket eredményez, melyek során valódi előadásokat tekinthetünk meg. A dog dancing ugyanis nem csak tánc, inkább egyfajta történetmesélés.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Bár a dog dancing világában egészen művészi előadások és komoly versenyeredmények is elérhetőek, mindenki elkezdi valahol. Maga a sport kezdő vagy hobbi szinten is élvezetes. A dog dancing az obedience-re épül, így az engedelmes alapok elsajátításával érdemes kezdeni, hiszen trükkök nélkül nincs show. Ez a folyamat azonban kiválóan építi a kutya és gazdi közötti kapcsolatot, a trükkök tanítása során közelebb kerülhetünk egymáshoz, a közös gyakorlás pedig jó és hasznos időtöltés.

Érdemes informálódni, hogy a környékünkön hol és mikor rendeznek bemutatót, esetleg bemutató képzést, hogy profiktól leshessük el az alapokat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Musical_canine_freestyle; Kép: Photo by Yaroslav Shuraev: https://www.pexels.com/photo/a-woman-training-her-dog-9632110/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...