Nem csak a beteg emberek, de a beteg háziállatok gondozását is ugyanolyan stresszként éljük meg

Egy erre vonatkozó kutatás szerint a háziállat ápolása valóban ugyanazt a stresszt és lehetséges pszichés betegségeket, nyomást jelenti egy ember életében, mint egy beteg ember családtag ellátása.

A gondozói stressz, az idős szülők vagy a krónikus beteg családtagok ápolásával az emberre háruló teher egy jól ismert és már sokszor vizsgált jelenség. A fizikai és érzelmi stressz sok egészségügyi gondot okozhat a beteget ápoló személynek, beleértve a depressziót is. Mary Beth Spitznagel, a Kent Állami Egyetem pszichológiai tudományok tanszékének docense alapvetően a demenciában szenvedők családtagjaival foglalkozott a gondozói terhekkel kapcsolatos kutatásában. Az elmúlt évben azonban, amikor egyik kutyáját számos súlyos betegséggel diagnosztizálták, rájött, hogy a gondozó stressz nem korlátozódik egyetlen fajra.

Nagyon sok álmatlan éjszakánk volt, sok időt töltöttünk azzal, hogy megpróbáljuk beadni neki a gyógyszereket, vagy meggyőzni, hogy egyen, és számtalan baleset is történt a házban – mondja Spitznagel. – Fáradt voltam és stresszes. –

Kíváncsiságból kitöltötte a gondozói kutatás egyik terhelési kérdőívét. – Ekkor jöttem rá, hogy a terhek, amelyet gyakran látunk a családtagokat ápolóknál, ugyanúgy előfordulhatnak, ha valaki egy beteg állatról gondoskodik. –

A vizsgálat módszertana

Ez ihlette Spitznagelt, hogy tovább vizsgálja a kérdést. – Új vagyok az emberi-állati interakciós kutatói világban – vallja be a kutató. Az ő tanulmánya az első, amelyben a gondozói terheket vizsgálják a beteg állatok tulajdonosaiban, és megvizsgálja azt a tágabb pszichés funkció (pl. a depresszió és a szorongás tünetei) összefüggésében.

Az emberi családtagok ápolóihoz szóló kérdőívet alakította át, és osztotta meg a közösségi média különböző csoportjaiban. Több mint 600-an töltötték ki. Az eredmények azt mutatják, hogy a zaklatottság, a stressz, a depresszió és az alacsony életminőség ugyanolyan kockázattal van jelen a házikedvencet ápolók életében. Bár az ápolás azzal a pozitív hatással is együtt jár, hogy ezek az emberek gyakran új egészségügyi információkat, kezelési képességeket, technikákat sajátítanak el, de a napi 24 órás felelősség rájuk is ugyanolyan nyomást gyakorol.

Hogy tudnak a háziállatot ápolók megbirkózni a stresszel?

Dr. Susan W. Lehmann, a Geriátriai Pszichiátriai Nap Kórház pszichiátria és neuropszichiátriai szakosztályának igazgatója szerint az ilyen stresszel megbirkózni ugyanolyan nehéz, mint az emberi családtagot ápolóknak. – Nagyon fontos, hogy a kedvencüket ápolóknak is szükségük van arra, hogy saját magukra is szánjanak egy kis időt. Kapcsolatban kell maradnia másokkal, olykor segítséget, helyettesítést kell kérni, és el kell fogadni, ha azt valaki felajánlja. Mindenképp el kell kerülni a kiégést és a kimerülést, mert azzal szeretett háziállatán sem segít. – tanácsolja a szakértő. Banálisan hangzik, de oda kell figyelni az elegendő alvásra, a megfelelő táplálkozásra, elegendő mozgásra, és mindenképp érdemes támogató csoportot vagy szakembert keresni, hogy feloldják az érzelmi nyomást.

A pontos információk is nagyon fontosak

Spitznagel arra is felhívja a figyelmet, hogy nem mindegy, honnan szerzi a beteg állat ápolója az információkat. Ma már bármi elérhető az interneten, pontosan ezért minden tele van téves, félrevezető infókkal is, ami még inkább megviselheti az amúgy is stresszes beteg ápolót. Legyünk benne biztosak, hogy a megfelelő helyről szerezzük be kutyánk állapotáról az információkat, tisztában vagyunk állapota súlyosságával, de hogy fals adatok alapján ne is dramatizáljuk túl a helyzetet.

Előnye is van kedvencünk ápolásának

Amellett, hogy az ellátásuk fizikai és lelki terhet jelent a mindennapokban, emellett viszont jelentős érzékenységet és érzelmi elégedettséget tud nyújtani az, hogy a szeretett állatról személyesen tudunk gondoskodni akkor, amikor arra leginkább szüksége van.

 

Ezeket is ajánljuk:

7 intő jel, amit soha ne hagyj figyelmen kívül

A gazdik több mint a fele inkább van kutyájával, mint saját barátaival

Dolgok, amiket kutyád titokban utál

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: health.usnews
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...