Dolgok, amiket kutyád titokban utál

Persze, kivételek mindig vannak, de a nagy számok törvénye alapján ezek azok az emberi dolgok, amik általában idegesítik kutyánkat. Ártalmatlan szokásoknak tűnnek, de valójában sok kutyát az őrületbe kergetjük vele. 

1. Ölelés

Bár sokak számára meglepő lehet, de a kutya ölelgetése nem a legjobb módja, hogy kifejezzük iránta érzett szeretetünket. Természetes, hogy pár kedvencnek jól esik, de a legtöbbjük inkább csak elviseli, sokan pedig egyáltalán nem tolerálják. Hogy miért? A kutyák nem használják az ölelést, mint a köztük lévő kapcsolat kifejező eszközét, így a karunk kutyánk köré fűzése igen csak idegen terep nekik a kommunikációban. Sok kutya a dominancia vagy támadás előjelének tekintheti, hiszen mozgásában korlátozza. Gyerekek esetében rengeteg baleset okozója az ölelés, hiszen a kutya mindenáron szabadulni akar a sokszor cseppet sem kedves szorításból.

Ha valaki mégis azt állítja, hogy az ő kutyája imádja az ölelést, azért nézze meg a testbeszédét közben: esetleg megmerevedik közben a teste? Elkapják a tekintetüket, nyalják a szájukat? Ez mind a diszkomfort jele lehet.

 

2. Szobanövény élet

Bár a legtöbb kutyának látszólag semmi kifogása az ellen, hogy órákon át heverésszen a kanapén, azért ne higgyük, hogy ez hosszú távú élete álma kedvencünknek. Ez sokkal inkább a kevésbé tetsző helyzet elfogadása. Az unatkozásból fakadó rombolás kitűnő jele annak, hogy kutyád sokkal inkább élne aktív életet, mint hogy egy számodra kimerítő nap után neki továbbra is csak a kanapé jut. Lehet, hogy nekünk emberként megadatnak az izgalmakkal teli, változatos napok, de ugyanezt kötelességünk kedvencünknek is megadni.

 

3. Betegség

Amikor valami kórsággal küzdünk, a lehető legjobb érzés, ha bekuckózhatunk otthon és kúrálhatjuk magunkat. Nem csak a hosszú távú kényszerű börtön tesz rosszat a kutyánknak, de meglepő módon sok eb a köhögést és tüsszentést is stresszként éli meg. Ugyanis sokukat a fog csattogtatásra emlékeztetik, aminek hatására veszélyt vagy fenyegetettséget érezhetnek. Tessék gyorsan meggyógyulni, ez a megoldás!

 

4. Amikor kizárólag szavakkal kommunikálunk velük

Bár néhány kifejezést és szót minden kutya meg tud tanulni és megért (például a „séta” vagy az „éhes vagy” szavakat kifejezetten szokták tudni), de az átlag kutyák nem értenek annyit, amennyit mi hiszünk róluk. Gondoljunk csak bele: ha kutyánk megijed valamitől, mi azt magyarázzuk neki szavakkal, hogy ne féljen, de közben simogatjuk, amivel megdicsérjük, mert mutatja a félelem jeleit. Figyelnünk kell, hogy testbeszédünk ne mondjon ellent szavainknak, mert kutyánk legalább annyira figyel a metakommunikációnkra, mint a szavainkra.  

 

5. Gügyögés

Ezt a hibát szinte mindannyian elkövetjük egyszer-kétszer. De mikor annyira cukik! Pedig a kutyák nem babák. És cseppet sem szeretik a gügyögést. A magas, affektálós hang számukra ugyanis csak egyet sugall: hogy valami baj van a gazdival. Zaklatott, stresszes – valószínűleg nem azért jönnek hozzánk, mert szeretik, ha gügyögünk nekik, hanem mert meg akarnak bizonyosodni arról, hogy rendben vagyunk. Még az is előfordulhat, hogy hosszú távon  „falkavezéri” pozíciónk is megrendülhet, hogy kedvencünk állandóan azt gondolja rólunk, hogy kétségbe vagyunk esve,

 

A ti kutyáitok mit nem kedvelnek még?

 

További érdekességek:

Érezhet-e egy kutya gyűlöletet gazdája iránt?

Az 5 legjobb újévi fogadalom, amit kutyád segít majd betartani

7 téli veszély, ami akár kutyád halálát is okozhatja

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...