Saját KB bal
Saját KB jobb

Az ősi kapcsolat

Minden kutyás így vagy úgy, de biztosan beleütközött már a kérdésbe, hogy a kutyák a farkastól származnak. Kicsit furcsa mindezt mondjuk egy apró chihuahua-val kapcsolatosan elhinni. Mindeközben tisztában vagyunk, hogy a kutyafajták sokszínű kavalkádja már az ember műve, s mind a mai napig bukkannak fel és kerülnek nemzetközi kutya tenyésztő szervezetek regisztrációjába új fajták, az ember eltökélt munkájának köszönhetően.  

Ha a farkas és a kutya felépítését megfigyeljük, látnunk kell, hogy rengeteg a hasonlóság közöttük, ergo a rokonság igazolt. Aztán ott vannak a tudományos kutatások, melyek mindezt alátámasztják azzal, hogy a kutya és a farkas DNS készlete 98,8%-ban megegyezik. 

Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy ki kezdeményezte anno a kapcsolatot a domesztikáció során, az ember dobott csontot egy arra kószáló farkasnak, vagy a farkasok kezdtek szándékosan közelebb kerülni az emberekhez a könnyebb élet reményében. Így vagy úgy, szerencsére megtörtént, s ennek hála ma körülvesznek bennünket szeretett és hűséges négylábú társaink.

Persze a domesztikáció során a kutya nagyon hosszú utat járt be és olyan szinten alkalmazkodott az ember melletti élethez, hogy a farkasokra jellemző viselkedésminták már szinte fel sem ismerhetőek náluk.

Ami viszont mit sem változott: ahogy a kutya testfelépítése, genetikája, úgy az emésztőrendszere is, mind a farkas őst utánozzák.

Tények, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül:

1. A kutya, csak úgy, mint más ragadozó állatok, nem tudja álkapcsát oldalirányban mozgatni, csakis fel és le. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kutya meg tudja ragadni a zsákmányt, tépjen belőle egy darabot és lenyelje egyben rágás és ízlelgetés nélkül.

2. A kutya gyomra tízszer annyi savat termel, mint az emberé vagy a növényevőké. PH-ja 1 alatt mérhető, míg az ember esetében 4-5 között mozog. Az ilyen savas környezetet sem a coli, sem a szalmonella sem egyéb patogén anyagok nem élik túl.

3. Emésztőrendszere rövid és hatékony. Ideális, természetes étrend esetében az emésztés mindössze 4-6 órát vesz igénybe, extrudált táp esetében ez 10-12 óra. Összehasonlításképp a mindenevő ember esetében 24-72 óra szükséges az emésztéshez.

4. A kutyának húsra, húsból származó fehérjére van szüksége, amely mind a 10 számára nélkülözhetetlen aminosavat biztosítja számára.

Persze túlél a kutya akár száraz kenyéren, növényi fehérjéken, vagy bármilyen konyhai maradékon is. Az, hogy ez számára biztosítja-e a hosszú és egészséges életet, az már más kérdés ….

www.platinum-natural.hu

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...