Veszélyes otthon

Veszélyes otthon

2016 OKT 06  |  Hasznos

Sok állattulajdonos még mindig nem sejti, mennyi veszély leselkedik kedvencére saját háztartásában. Vegyük végig az összes helyiséget!

Veszélyek a konyhában

Alkoholtartalmú italok fogyasztása az emberhez hasonlóan a kutyáknál is gyomor-bélrendszeri tüneteket és delíriumot okoz, valamint nem közömbös súlyos májkárosító hatása sem.
A hagyma és a fokhagyma elfogyasztása az oxigéntranszport lehetetlenné válását okozza a szervezetben. Tünetei a bágyadtság, levertség, sötét vizelet.
A szemetesben lévő romlott ételek fogyasztása emésztőszervi problémákat, leginkább hányást, hasmenést idézhetnek elő.
Mérete miatt okozhat problémát az egészben lenyelt mogyoró, dió, amelyek bélelzáródást okoz(hat)nak, hasonló problémákat rejtenek magukban a felvágottak héja, zsinege. Konyháról lévén szó fontos megemlíteni, hogy a bekapcsolva hagyott főzőlap, sütéshez használt forró olaj súlyos égési sérüléseket okozhat.
A csokoládé nemcsak elhízást, de súlyos mérgezést is okozhat. A mérgezés okozója a kakaó fő alkaloidja, a teobromin. A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. A tejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein - az emberhez hasonlóan - a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést.
A mazsola illetve a szőlő komoly vesebántalmakat okoz. Már testtömeg kilogrammonként 3 g mazsola és 20 g szőlő elfogyasztása súlyos vizelet kiválasztási zavarokat idéz elő, sőt, teljes vese leállás lehet a következmény. A tünetek 1-2 nap alatt kialakulnak, melyek hasmenés, hányás, remegés, bizonytalan mozgás, nagy vízfogyasztás, bevizelés, súlyos hasi fájdalmak formájában jelentkeznek.

Veszélyek a fürdőszobában

Ez a helyiség különösen azért veszélyes, mert együtt van jelen az elektromosság és a nedvesség. Gyakori, hogy az állatok megrágják az elektromos vezetékeket, amelyek áramütést okoz(hat)nak.
A vízzel telt kád kis testű kutya és macska fulladásos halálát okozhatja, ha észrevétlenül beleesik. A különböző tisztálkodó-, tisztító- és fertőtlenítőszerek lenyelése a gyomor-bélrendszer irritációját, gyulladását okozhatják, amelyek nyálzás, hányás és hasmenés formájában nyilvánulhatnak meg.

A számunkra kellemes aromaanyagok az állatainknál a légúti nyálkahártya izgalmát válthatják ki, hatásukra könnyezés, nyálfolyás, tüsszögés, köhögés, nagyon ritka esetekben nehezített légzés alakulhat ki.
Sok tulajdonos tartja a gyógyszereit a fürdőszobában, amelyek úgyszintén veszélyforrást jelentenek állataik számára.

Veszélyek a nappaliban

A nappaliban a legnagyobb veszélyforrást a szobanövények jelentik. Különféle növények különböző mérgezéses tüneteket okoznak, attól függően, hogy melyik szervrendszerre vannak hatással. Fontos kiemelni, hogy jelen cikkben csak pár mérgezést okozó növényt említünk meg. A ciklámenek szaponin tartalmuk miatt a gyomor- és bélnyálkahártya izgalmát, felszívódva hasmenést, hasi görcsöket és ritka esetben bénulásokat okozhatják. Az azalea fajok elfogyasztása idegrendszeri tüneteket, görcsöket, izomremegést, gyengeséget, vérnyomásesést okozhatnak. A leanderek súlyos szívműködési zavarokat idéznek elő. Friss levél elfogyasztásakor kutya esetén 3 gramm, míg macska esetén már 2,5 gramm az állat elhullását okozhatja. A liliomfélék minden részének felvétele után már 1-2 nappal létrejönnek a heveny veseelégtelenség tünetei, amelyek elsősorban vizelethiányban nyilvánulnak meg. A macskák különösen érzékenyek a mérgezésre. A nárcisz fajoknak különösen mérgező része a hagyma, ebből már 15 g elfogyasztása is elhullást okozhat kutyában. A növény nedve a bőrfelületen helyi irritációt (bőrpír, viszketés) okoz.
Az asztalon felejtett dohányipari termékek elfogyasztása is komoly következményeket vonhat maga után. A gyomorból gyorsan felszívódnak, pár óra múlva jelentős vérnyomásesést okoznak, nyálzás, hasmenés jelentkezik, majd ezek után vérnyomás emelkedés és súlyos idegrendszeri tünetek alakulnak ki, görcsök, tudatzavar, eszméletvesztés, kóma, majd bénulások, köztük a légzőizmok bénulása az állat elhullását okozza.
A ruhadarabok, cérna és fonalgombolyagok lenyelése felfűzi a beleket, ami csak műtéti megoldással orvosolható. Macskák és kisebb testű kutyák esetén a magas szekrényekről eltévesztett ugrások, azokról való leesések, az ablakból való kizuhanás súlyos következményekkel járhatnak: csonttörések, ficamok, zúzódások, súlyosabb esetekben agyrázkódás, belső vérzés, rekeszsérv alakulhat ki, de akár az állat elhullásával is járhat.

Vigyázzunk otthon is felelősen kedvenceinkre!

 

Ezeket is érdekenek találhatod:

Ne engedd, hogy elhízzon!

Zöldkagyló, a természetes ízületvédő

Megnyitott a Flash Kutyapékség Budán

 

 

Dr. Varga József
Dr. Schindler Nikolett

(kutyabarát.hu)

Fotók forrása: pixabay, flickr

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Bodzás Vendégház

Bodzás Vendégház

Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány

Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány

Csabai Állatvédők Gyepmesteri Telep és Kutyamenhely

Csabai Állatvédők Gyepmesteri Telep és Kutyamenhely

My Soup Levesbár

My Soup Levesbár