Történelmi döntés: az új törvény szerint minden veteránnak joga van egy segítő kutyához

Az Egyesült Államokban történelmi döntés született, mely szerint minden katonai veteránnak lehetősége van hozzájutni egy segítő kutyához.

Ez a döntés kristálytisztán megmutatja, hogy milyen fontos és valószínűleg nélkülözhetetlen szerepe van egy segítő kutyának a mentális betegségek tüneteinek enyhítésében, vagy akár gyógyításában. A törvényjavaslat lehetővé teszi a veterán katonánknak, hogy bekapcsolódjanak a képzésbe melynek sikeres elvégzése után saját segítő kutyához jussanak.

A H.R.4305 – PAWS for Veterans Therapy Act  törvényjavaslat egy olyan kísérleti program beindítására tesz javaslatot, mely a súlyos mentális betegségben szenvedő veteránokat összeköti a terápiás, vagy érzelmi támogató kutyák képzésével foglalkozó szervezetekkel. Cél, hogy a trénerek segítségével a katonák részt vegyenek a kutyák képzésében, majd azok örökbefogadásában.  A törvényjavaslatot egyhangú szavazással fogadták át, mindkét párt képviselői is támogatták a mielőbbi bevezetését.

érzelmi támogató kutya
Fotó: DOG BLESS YOU
Különleges támogatás a katonáknak

Az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő katonákat nagy tisztelet és megbecsülés övezi hazájukban. A kormány és a közvélemény is hazájuk védelmezőjeként tartják őket számon és hősként tekintenek rájuk. Ezek a katonák valóban sokszor vesznek részt éles bevetéseken, háborús övezetekben szolgálnak és rengeteg traumán esnek át szolgálati idejük végére. Egyre riasztóbb számok kerülnek napvilágra arról, hogy a megpróbáltatások miatt milyen súlyos mentális betegségekkel, szorongásos tünetekkel küzdenek. A jogszabályok eddig is a legmagasabb mentális egészségprogramokhoz adtak hozzáférést a veteránoknak, de a segítő, érzelmi támogató kutyák nem tartoztak a hivatalosan támogatott gyógymódok közé. Egészen eddig.  Az elmúlt években a segítő kutyákkal történt terápiás beszámolók olyan magas fokú, tartós és gyorst javulási eredményeket hoztak, melyet már a törvényhozás sem hagyhatott figyelmen kívül.

A rettegett PTSD

„A  PTSD (posttraumatic stress disorder), magyarul poszttraumatikus stressz szindróma egyfajta védekezési mechanizmus, amely traumatikus események után lép fel. Korábbi kriminális, borzalmas, vagy egyéb okból traumatikus hatású eseményekhez kapcsolódó emlékképek nem kívánt, tudatban való ismételt megjelenése.” (Wikipedia).  A súlyos traumát átélt emberek 10-15 százalékánál alakul ki a teljes lakosságot nézve, katonák körében azonban ez sokkal magasabb. A betegséget a 20. sz. második felében vették fel először a pszichés zavarok diagnózisai közé, mégpedig a vietnámi háború borzalmai után hazatérő amerikai katonákon megfigyelt jellegzetes tünetek alapján. A Pentagon dollár milliókat költ minden évben arra, hogy ezeknek a katonáknak megfelelő minőségű ellátást biztosítson. Ez azonban éveken át kimerült az antidepresszánsok és különböző hangulatjavító gyógyszerek, valamint pszichoterápiák alkalmazásában. 2020-ra viszont megkérdőjelezhetetlen lett a kutyák hihetetlen gyógyító és segítő szerepe és ezt már a törvényhozás is elismerte.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: blog.humanesociety.org, traumakozpont.hu, Wikipedia

Borító fotó: Taylor Ollason/Pittsburgh Steelers

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...