Előrelépés az USA-ban a terápiás kutyák kapcsán

Nem szempont többé a kutya fajtája, amikor arról van szó, utazhat-e repülőgépen.

A madarak, majmok és csúszómászók utasokkal egy légtérben való utaztatása tilos, de tudtad-e, hogy a segítőkutyák közül sem szállhatott bármilyen fajta repülőgépre az USA-ban? Korábbi rendelkezések szerint a sokak által harciasnak tartott pitbull például feketelistára került, de más fajtákat sem engedtek a fedélzetre. Akkor sem, ha rendelkeztek a képzésüket igazoló dokumentumokkal.

A DOT (Department of Transportation) elérte, hogy többé ne diszkriminálják fajta alapján a terápiás kutyákat. A United Airlines korábban több mint 20 fajtát tiltott ki járatairól, a pitbull mellett például a mopsz, a shih tzu és a bulldog is közéjük tartozott. A DOT álláspontja szerint a kutyákat, azaz kivétel nélkül a faj összes egyedét felengedhetik ezután az USA érintett járataira, amennyiben terápiás kutyaként utaznak gazdájukkal és az erre vonatkozó kiképzés teljesülését igazolni tudják. Az érzelmi támogató kutyákra nem vonatkozik az újítás, hiszen esetükben egyelőre nincs hivatalos kiképzés, ezért igazolásuk sincs.

A légitársaságok fenntartják a jogot, hogy bizonyos esetekben visszautasítsák a kutyák utazási jogosultságát. Ilyenkor az ebek egészségügyi adatait, oltási bizonyítványát, valamint a viselkedésére utaló információkat veszik figyelembe. Amennyiben bármilyen jelét látják, hogy a kutya veszélyt jelent a többi utasra, nem adják meg az engedélyt.

Érdekesség: Amerikában a miniatűr lovakat is felvették a terápiás állatok listájára.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

Forrás: mentalfloss.com
Kép: Unsplash
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...