Saját KB bal
Saját KB jobb

Sikerült lefotózni az egyetlen ismert rózsaszín ördögráját

Egyetlen ismert példány él ebből a különleges és gyönyörű rózsaszín rájából, melyet most egy búvárfotósnak véletlenül sikerült megörökíteni.

Az egész világon összesen egyetlen példányt tartanak számon abból a rózsaszín ördögrájából, melyet most egy ausztrál búvárfotósnak, Kristian Laine-nek sikerült lencsevégre kapnia. A fotós a Lady Elliot-sziget korallzátonyánál dolgozott éppen, amikor belebotlott a teljesen szokatlan külsejű rájába. Hirtelen nemhogy a kamerájának, de a saját szemének sem hitt, hiszen soha nem hallott még erről a különös lényről.

Clouseau felügyelő

Néhány éve fedezték fel a Nagy Korallzátonynál a rózsaszín ráját és azóta is csak ezt az egyetlen példányt tartják számon. Nevét stílusosan a Rózsaszín Párduc filmsorozat szereplőjéről kapta és bár igazi különlegesség, kevesen tudnak róla. Először 2015-ben észlelték majd ezután összesen öt alkalommal találkoztak vele újra.  Az állat nem csak színe miatt feltűnő jelenség, méretei sem mindennaposak. 7 méter széles és közel két tonnára becsülik a súlyát.

Rószaszín ördögrája
Fotó: Kristian Laine/ Magnus News
Genetikai mutáció

A különleges ráját felfedezése óta próbálja tanulmányozni a Project Manta szervezet szakemberei, akik nemrég megállapították a szín valódiságát és azt egy genetikai mutációnak tulajdonították. A szakemberek eleinte arra gyanakodtak, hogy a szín valamilyen bőrbetegségnek vagy egy ételnek köszönhetőek, de végül ezeket a lehetőségeket kizárták.

rózsaszín ördögrája
Fotó: Kristian Laine/ Magnus News
Testközelben

A fotós az elképesztő találkozásról bővebben is mesélt, 20-30 percet töltött az állat társaságában aki olyan közel volt hozzá, hogy akár meg is érinthette volna. Kristian úgy érzékelte, hogy a rája rá is mosolygott és még soha nem látott ehhez foghatót.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: unilad.co.uk

Fotók: Kristian Laine/Magnus News

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...