Wales követi Angliát a szaporítók elleni harcban – nekünk meg marad a monori állatpiac

Egyszerre üdvözölendő és irigylésre méltó az a folyamat, ami elindult Angliában, és úgy néz ki, tovább gyűrűzik a környező országokba is. A Lucy törvénye néven elhíresült, szaporítók elleni harcba immár Wales is beszáll, és igyekeznek elvágni minden lehetséges eladási felületet, ahol a szaporítók értékesíthetik a kizsákmányolt ebek szaporulatait. Nekünk meg marad az engedélyezett piacozás és a jófogás.

 

Az angliai folyamatot egy kutya tragikus története indította el, az egyeztetés az ún. „Lucy’s Law” (Lucy törvénye) néven vált ismertté. 2013-ban egy Lucy nevű eben keresztül figyelt fel az ország a botrányos tenyésztőtelepekre. Az akkor ötéves kutyát egy walesi kutyatenyészetből menekítették ki, miután a szaporítótelep vezetőjének már nem kellett, mert képtelen volt többet elleni. Az állat súlyos beteg volt: szűk ketrece miatt elferdült a gerince és epilepsziás lett. Lucy 2016-ban pusztult el, élete és halála egyszerre mutatja meg, ami ellen küzdeni kell.

Michael Gove, az Egyesült Királyság kormányának környezetvédelmi minisztere már korábban kijelentette, hogy be kell tiltani Angliában, hogy kölyökkutyát pet shopokban (kisállat-kereskedés), online kereskedőktől vagy harmadik féltől lehessen vásárolni, csak így lehetne a kegyetlen szaporítók által használt piacokat kiiktatni.

Most a walesi-i országgyűlés egyik vezető tagja jelentette be, hogy angol mintára konzultációt kezdeményez a Lucy’s law alapján megtervezett hasonló tilalom bevezetésével kapcsolatban.

– Tudomásom szerint egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a hatalmas tenyésztelepek és az itt egyre romló állatjólléti feltételek, így arra kértem a tisztviselőket, hogy vizsgálják meg, hogyan tilthatja meg a törvény harmadik felek értékesítési lehetőségét – nyilatkozta Lesley Griffiths miniszterelnök. Az állatjóléti lobbisták örömmel fogadták a bejelentést.

Az állatjólléti szabályozások megosztottan érvényesek az Egyesült Királyság területén, így, amit tilalmat Angliában elérnek, az nem alkalmazható automatikusan például Walesben, ahol egyébként az Egyesült Királyságban a legnagyobb koncentrációban fordulnak elő a szaporítók.

– Ez egy nagyszerű eredmény a helyi kampányok számára – mondta a CARIAD kampánycsoport egyik szóvivője. – Biztosítjuk, hogy a walesi-i kormányt elássunk minden létező elvitathatatlan bizonyítékokkal, amelyek azt igazolják, hogy be kell tiltani a kölyökkutyák árusítását a boltokban, az online eladóknál és a kereskedőktől. –

Marc Abraham állatorvos, a Lucy’s law kampány alapítója is örömét fejezte ki az előrelépés terén, valamint a brit „The Kennel Club” is letette a munka mellett a voksát.

Az állatvédő szervezetek tudják, hogy az elkövetkezendő időszak nem lesz egyszerű, hiszen rengeteg szaporító a törvényi változások hatására szélnek fogja ereszteni a már nem használatos, kizsákmányolt kutyákat, így a menhelyek és a segélyszervezetek vezetői hatalmas dömpingre és állatorvosi költségekre számítanak. De ahogy fogalmaznak: nincs más út, ezt minden országnak végig kell járnia.

Most már csak Skócia elköteleződésére várnak, hogy a határokat átlépve is fel tudják számolni a szaporító telepeket, és elvágják az eladások útvonalait, de egyelőre a skót parlament nem döntött a harmadik fél kereskedelmének betiltása mellett.

Ahogy Magyarország sem: sem a törvényi előrelépés, sem a mentőszervezetek ellátottsága nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy a szaporítás elleni küzdelmet bármilyen szervezet vagy maga az állam önmagára vállalja. Így marad a tűzoltás, a nemzetközi rossz hír, és a teljesen legális kisállat börzék.

 

Ezek mind itthon történtek:

Az adásvételi oldalak is felelősek a szaporítás fennmaradásáért?

Magyar szaporítókról, piacról és csempészekről számol be a külföldi sajtó

Több mint 100 kutyát foglaltak le egy söjtöri szaporító telepen

Nincs elég szörnyű szaporító telep ma Magyarországon, hogy az emberek szeme kinyíljon

92 tacskót foglaltak le a rendőrök egy barcsi ház egyetlen szobájából

Halálsor vagy menhely – Két év alatt több mint ezer kutyát altattak el a salgótarjáni Lassie Állatmenhelyen

A hatóságok nem találták állatkínzásnak a 129 kutyával működő abai szaporító telepet

 

 

(kutyabarat.hu)

Forrás:mirror
Fotók: mirror (1,2), wikimedia (3)
A kezdőfotó illusztráció

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...