Saját KB bal
Saját KB jobb

Magyar szaporítókról, piacról és csempészekről számol be a külföldi sajtó

A napokban a The SUN, egy brit hírügynökség mutatta be hazánkat, nem épp fényes oldalunkról. A Magyarországról csempészett kölykök tragikus sorsát követhetjük végig, míg országunkból a csempészek eljuttatják őket a külföldi felvásárlókig – akár életük árán is. Magyarország – mint kelet-európai ország szerepel a cikkben. Szembenézve a tényekkel sajnos nem véletlenül.  

Bár a csemészek jó felvásárlási árat kapnak a magyar kölykökért, az úton rengeteg probléma akadhat még velük. A hírügynökség egyik riportere vásárlónak álcázta magát, hogy fényt deríthessen az illegális felvásárlásra és szállításra. „Az apró, remegő kölyköt szinte a nyakát törve rántja ki a ketrecből, és odavágja a kezembe. Reszket, gyulladt szemekkel pislog rám. Folyik az orra, a bőrét kitapintva pedig egy zacskó csontnak tűnik. Szörnyű állapotban van.” – ír a tudósító élményeiről.

Az említett kölyök egy csivava, akiért Nagy Britanniában 2,000 fontot (737,000.- Ft) kellene fizetni. Gyönyörű városunkban, Pécsett azonban mindössze 95 fontért – 35 ezer forintért megvásárolható volt a hatalmas állat piacon.

A Magyarországról érkezett kölyköket többezer fontért adják tovább a gyanútlan brit vásárlóknak. Amikor a tudósító számon kéri az érkező kölyök állapotát, a csempész csak nevetve ennyit mond: „Biztos megfázott!”

És ő csak az egyike a többszáz kutyának, aki ketrecekbe és csomagtartókba zsúfolva érkezik Nagy Britannia területére egyetlen alkalommal. 

A beszállítás szabályai szigorúak: kizárólag egészséges, jól tartott és bevizsgált állatok léphetik át a határt. Legalább 15 heteseknek kell lenniük, mikrocsippelve, oltva, féregtelenítve, útlevéllel igazolva. És hogyan történhet meg mégis tömegével a törvényszegés? A beszállító elmondja: mindegyikük ismer olyan állatorvost, aki megoldja a felmerülő kis akadályokat. Megváltoztatják a születési dátumot és a vakcinázás időpontját, így már tud majd utazni.

A tudósító szerint körülbelül 100 banda foglalkozik a kutyák transzportjával Kelet-Európából és Írországból, ami nagyjából egy 100 millió fontos (majdnem 37 milliárd forintos!) biznisz. A csempészek HETI 35 ezer fontot (13 millió forint) is kereshetnek

„Itt vagyok egy állatjótékonysági szervezettel, a „Four Paws-al” a magyar piacon, amit minden vasárnap rendeznek. Pécs jól ismert Európában az állat piacáról, és arról, hogy ez a csempészek kedvenc találkozóhelye” – meséli a riporter.

A jótékonysági szervezet vezetője, Cordelia Britton szerint a kölykök majdnem mindegyike mélyen a megengedett életkor alatt van, sőt, nem ritka, hogy már 5 hetesen is a csempészekhez kerülnek kutyák. 

„Ebben a korban még az anyukájuk mellett lenne a helyük. Nekik az utazás egy hatalmas trauma, hiszen legalább 30 órán keresztül ülnek egy ketrecben vagy autók csomagtartójában, főleg ilyen fiatalon. A legtöbb kutya nagyon nincs jól. Eleve szaporítóknál születnek, ahol már alapvetően szenvednek a szörnyű körülményektől és a betegségektől. Az utazás során még inkább össze vannak zsúfolva, ahol még jobban terjednek a fertőzések. A legtöbb kölyök fiatal kora és az anyjától való elszakítás miatt remeg és retteg.”

Az egyik kölyök valamilyen paralízisben szenvedhet, a másik megállás nélkül visít. A magyar árusok egyike büszkén magyarázza a riporternek a 125 fontért árult csivava kölykökről: „Még csak 9 hetesek, de nem volt gond, az anyjuk mellett vannak, de az már nem foglalkozik velük.. Nagyfiúk, már függetlenek. Ne aggódjon a dátumok miatt, mindig találni olyan állatorvost, aki megváltoztatja a dátumot, az eredeti dokumentumok meg mennek a kukába.”

A gyanútlan brit vásárlók a vétel után hatalmas állatorvosi számlákkal és egy nagy csalódottsággal fognak majd fizetni a tudatlanságukért és tájékozatlanságukért, de ennél sokkal nagyobb veszélyt jelentenek rájuk a szigetországba behurcolt fertőzések.

Ebben a történetben mindenki bűnös. Szégyen ilyen kontextusban látni hazánkat, a szaporítóinkkal, akikkel tele az ország. Szégyen, mennyi pénzt szednek össze a csempészek a szegény kölykök nyomorán. Talán az egyik legnagyobb fájdalom az egészben a bizonyos állatorvosok cinkossága, akik az életre esküdtek fel, és egyetlen tollvonással küldenek egy tragikus sors felé fiatal állatokat. De ugye amiről nem tudunk, az nem fáj: ha nem lenne kihez vinni, ha nem lenne keletje a brit piacon a beteg kelet-európai (mert ennek nevezik Magyarországot a cikkben!) olcsóbb kutyáknak, akkor ez a folyamat valahol elakadna. De van. Van pécsi vagy más piac, van díler, kamion és van vásárló. Csak szív nincs.

 

És sajnos nem ez az első: korábban is keveredett már kutyacsempész botrányba az ország.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: The SUN
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...