Ez történt 2016-ban

A hagyományainkhoz hűen idén is adunk egy összegzést, hogy milyen kiemelkedő, fontos és a Kutyabarát.hu-t is érintő dolgok történtek 2016-ban, melyek meghatározónak számítottak a hazai kutyás társadalomban. Legyen az jó vagy kevésbé jó hír. Azt azonban már az elején eláruljuk, sokkal több jó hírről számolhatunk be 2016 kutyás történéseit illetően, mint rosszról! 🙂

Január

Mint minden évben, az első hónap első hetének legfontosabb kérdése, hogy hogyan telt a szilveszter, mi történt a kutyákkal. Szerencsére 2016 szilveszterén kevesebb kutya szökött el, illetve akik el is szöktek hamarabb hazajutottak – hála a mikrochipnek! A tűzoltók is mentettek életet, amikor egy – valószínűleg elcsavargott – kutyát hoztak ki a Velencei tó jeges vízéból. A rendőrök sem tétlenkedtek, feliratokztak a kutyamentők közé, ők is a szilveszteri riadalom miatt elszökött kutyát mentettek meg.

A hónap nagy port kavart híre volt egy január 1-től hatályos jogszabály életbe lépése, miszerint kutyát tilos tartósan láncon tartani. Ez megosztotta ugyan a közvéleményt, pontosabban bizonyos csoportokat, de a vihar elcsendesedett. Sajnos azonban egy korábbi durva állatkínzás-ügy is a kutyások figyelmének fókuszába került, a „deteki mészáros” súlyos állatbántalmazása miatt hirdettek állatvédők tüntetést. Az állatvédelem közös ügy, ezért  26 civil szervezet összefogást kezdeményezett, hogy a hazai állatvédelemben radikális változások történhessenek.

Örömmel számoltunk be arról, hogy Budapest után már vidéken is megtalálható kutyabarát étteremben mikrochip-leolvasó, mely nagy segítség a környéken talált kóbor kutyák beazonosítására. Szintén egyre örömtelibb hír, hogy nőtt a kutyával látogatható éttermek száma is, sőt, már a „Torkos Csütörtök mozgalom” is felfigyelt erre és külön jelezte, mely éttermek látogathatók kutyával is ezen a napon.

Letettük szerényen névjegyünket a kutyás gasztronómiában is, persze a profikat meg sem közelítjük, de finom házi sütőtökös kekszet készítettünk Mamba kutyának, mely hamar elfogyott!


Mamba kutya és a sütőtökös kutyakeksz

Február

A hónap egyik kiemelkedő híre volt,  hogy Állatbarát lett az Asia Center, illetve hogy elsőként teljesítheti az agility pályát egy magyar vak férfi. Továbbá megtudtuk, hogy egy magyar vizsla segíti a tanítást egy ózdi iskolában, de külföldön is bevált módszer az ebsegítség a tanulásban.

A kutyabarát munkahelyek számának növelésében igyekszünk nagy szerepet vállalni,  segítünk, tanácsot adunk. Ezért is volt nagy öröm számunkra, hogy hazánk egyik kiemelkedőbb állásportálja is felismerte a kutyák pozitív szerepét a munkahelyeken, így bele is ásták magukat a témába.

Már több, mint 2 éve sikeres projektünk a Futietikett, mely egyre ismertebb az országban, februártól már Móron is megtalálható a felelős gazdik kutyafuttató házirendje.

Átfogó cikket írtunk az „Összefogás erejéről”, amikor többezres tömeg követelt a Parlament előtt szigorúbb büntetést az állatkínzóknak, de ugyanúgy kiemelkedő, de pozitív hír volt, hogy vakvezető kutyák segítik a miskolci börtön fogvatartottainak szocializációját.

Örök harc a kutyás társadalomban és azon kívül is a kutyakaki-helyzet, Pécsen a felelős kutytartók igyekeztek felvenni a harcot a tarthatatlan helyzet miatt – kutyakaki kampányunkkal már másfél éve harcolunk mi is, szerencsére egyre több helyre jut el az üzenet: A kakitündér nem létezik!


Felelős gazdik, jólnevelt kutyák – Móron is!

Március

A tavasz első hónapjában nem csak testünk kap újfent erőre, hanem szellemünk, agyunk is, ezért indítottuk útjára több hónapon át tartó kutyabarát kvízünket is, a Kutyabarát Ki Mit Tud versenyt.

Újra elővettünk egy mindig fontos témát: a hazai kutyabarát munkahelyek helyzetét, és a hazai kutyabarát turizmusról is beszélgettünk Dr. Vetter Szilviával, a Magyar Turizmus Zrt. korábbi kommunikációs vezetőjével.

Nagyon büszkék vagyunk kiváló partnereinkre, akik több segítő kampányban is részt vesznek, például a MagNet Bank állateledel gyűjtést szervezett márciusban rászoruló kutyák számára.

A sok jó hír mellé mindig párosulnak megosztó, vagy éppen nem kellemes hírek: márciusban megszületett a döntés a nem magyar kutyafajták ügyében, az ügyben a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete is adott ki közleményt.

Egy magyar autista kisfiú, Domos és segítő kutyája, Risza varázslatos kapcsolatáról is beszámolhattunk, interjút készítettünk Sziklai-Bengyel Nórával, Domos édesanyjával.

Óriási szenzációnak számított a nyári szezon előtt, hogy – a Balatonon elsőként – kutyás strand nyílik Fonyódon, már az előkészületekben is részt vettünk, segítettük az önkormányzat munkáját a sikeres megnyitás érdekében.


Domos és Risza

Április

A jó példa ragadós: Balatonboglár képviselőtestülete is elfogadta az előterjesztést, három kutyafürdető helyet jelöltek ki a Balatonbogláron (sajnos ebből csak egy maradhatott meg véglegesen, a másik kettőt a helyi lakosok megvétózták). Azonban egyértelműen nyitottak a balatoni települések a kutyások irányába, Zamárdiban kutyafuttató, Keszthelyen pedig agility pályás futtatót avattak.

Még éppen csak hírül adtuk, hogy az idén több, kutyával is látogatható strand nyílik a Balatonon, máris elkezdtek szerveződni a kutyás – vizes programok. A siófoki SUPport SE Csapata SUPDog néven debütált a Balatonon,  A fővárosban pedig elsőként rendezett kutyás programot egy hazai állatbarát üzletközpont, az Alle-ban Állati napokat tartottak, április 27., a Vakvezető kutyák világnapja alkalmából pedig vakvezető kutyák vendégeskedtek a plázában. Kőbányán közben békés kutyás demonstrációt tartottak az önkormányzat tiltó rendelete ellen.

Az év egyik szenzációja volt az ország első kutyamosó hálózatának elindítása, az első üzlet megnyitása. A Wash and Wau önkiszolgáló kutyamosó nem véletlenül lett az Év Kutyabarát Innovációja 2016-ban.

Egyedülálló – az országban első és hiánypótló – kutatást végeztünk a kutyabarát szállások tekintetében, ahol átfogó képet adtunk a hazai kutyás szállásokról. A kutatásról országszerte beszámolt a média (pl. Duna TV), a Magyar Turizmus Zrt. is felhasználta beszámolójához.


Wash & Vau önkiszolgáló kutyamosó – Budapesten már 3 helyen is megtalálható

Május

Említettük már, hogy mennyire büszkék vagyunk partnereinkre. A kutyabarát Hotel Sopron (aki az Év Kutyabarát Szállodája különdíjat is elnyerte) fotópályázatot hirdetett értékes nyereménnyel, de ami egyedülálló a hazai kutyás szállások tekintetében: külön PetRelation managert nevezett ki a kutyás szolgáltatások koordinálására, SopRoni Roni néven!

Valahol fejlődés, valahol visszalépés jelei mutatkoztak: a mai napig megválaszolatlan kérdés borzolta fel a kedélyeket, miszerint a Városligetből kiszorítják a kutyásokat. Érdemi válaszok az év utolsó napjáig nem érkeztek.

Nemcsak kutyás fesztiválról, de kutyabarát dűlősétáról is beszámolhattunk, ott jártunk a Noé Állatotthon örökebefogadó napján, és Mamba kutyával bejártuk Badacsonyt és környékét is.

Bemutattuk a Sárrétudvariban élő Buksi kutyát, aki a világ legidősebb kutyája is lehet 26 évével, de Magyarországé biztosan, illetve hírt adtunk egy újabb partnerünkről, egy hazai kutyás innovációról, a Kedvencek Konyhájáról, akik friss házi készítésű eledelek főzésébe és házhoz szállításába kezdtek.


Tudtátok, hogy a Szigligeti vár látogatható kutyával is? Mambával teszteltük!

Június

Jól indult a hónap, június 1-én újabb üzletközpont vált kutyabaráttá, ezúttal Debrecenben, a Fórum bevásárlóközpont, de ezen a napon nyitott meg a fonyódi kutyás strand is, ahol már olvasható volt – ahogy Balatonbogláron is – a Kutyabarát Strand Etikett. Sajnos Bogláron nem volt felhőtlen a kutyások és nem kutyások viszonya, a kutyás fürdető konfliktusokat is szült.

Önkormányzatok mellett elsőként a Tavirózsa Kempinget üzemeltetők nyitottak kutyabarát strandot, a beszámolójuk szerint teltházas szezont zárva ezzel a kezdeményezéssel.

Bátran mondhatjuk, ez az év a kutyás innovációk éve volt. Partnerünkként mutathattuk be a „szimpatikus pótgazdi keresőt”, a Dogsurf-öt.

Kutyás filmekben is élen járunk, júniusban nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat a Mancs című film, és az itthoni hírességek sem tétlenkedtek: kutyás futással hívták fel a figyelmet a szívférgesség veszélyeire, de volt kutyás flashmob is a Római-part megmentéséért is.

Fergeteges hangulatban zajlott az idei Kutyás Tavi party is, ahol a különböző kutyás vetélkedők mellett még Pa-Dö-Dő koncert is volt, tovább volt egy fontos üzenetünk is: Nem utoljára volt Kutyabarát Piknik és Vásár Budán! – igazi piknik hangulat volt, ígérjük, lesz még ilyen!


Budai Kutyabarát Piknik és Vásár a Larus étterem felett,a  Sirály sétányon

Július

Aktuális és fontos témával indítottuk a hónapot, a Kutyaelsősegély felhívására közös kampánnyal hívtuk fel a figyelmet a hőgutaveszélyre.

Nehéz minden partnerünket meglátogatni, pontosabban lehetetlen, de igyekszünk többször is személyesen „letesztelni” a kutyabarát szállásokat, éttermeket, szolgáltatásokat. Júlisban a Hotel Sopronban jártunk, ahol kiemelkedő kutyabarát hozzáállással és szolgáltatásokkal találkoztunk.

Akár már tendencia is lehetett volna a balatoni kutyás fürdőhelyek nyitása, azonban idén a balatonföldvári kutyás strand zárta a sort. A Balatonföldvári Turisztikai Egyesület közbenjárásával és szakmai segítségünkkel megnyitott a „Balaton legárnyasabb kutyás strandja”. A strandnak egyébként külön Facebook oldala is van.

Egerben is meggyűlt a bajuk a kutyásoknak az önkormányzati rendeletek egy őket érintő rendelkezésével, helyi szervezet tiltakozott az Érsekkertből kutyákat kitiltó szabály ellen. Ne maradjunk kedves hírek nélkül sem még – nem volt még ilyen hazánkban -: a pomázi kutyamenhelyen lánybúcsút tartottak.

Újabb bevásárlóközpont vált kutyabaráttá és partnerünkké: A Sugár is kinyitotta kapuit a kutyások előtt!


Soproni kutyabarát látkép 🙂

Augusztus

A kutyás strandok sikere nem csak a balatoni települések privilégiumai, Velencén, a Drótszamár kempingben már korábban is fogadták a kutyásokat és jelöltek ki külön fürdőhelyet, ahol kutyával együtt is lehet fürdeni, de csak idén augusztusban – közös együttműködés után – vált publikussá, hogy a Drótszamár Kempingben is profi kutyabarát strand nyílt, melyet az 1. Kutyawellness és Vásár rendezvényen jelentettek be.

Ugyan nem hazai vonatkozású, de mindenképpen említésre méltó Szlovéniáról szóló cikkünk, melyben röviden próbáltuk bemutatni szomszédunk kutyabarátságát.


Velence, Drótszamár Kemping

Szeptember

Mindig örülünk, ha példaértékű és előremutató hírekről számolhatunk be, így volt ez akkor is, mikor megtudtuk, hogy Győrött elindult valami, azaz Ady város tisztaságának érdekében helyeztek ki a kutyatoaletteket., vagy amikor az Erste Bank és az Airbnb kampányt indított az Illatos úti kutyákért.

A kutyánkkal együtt sportolás egyre népszerűbb, Miló Viki adott tanácsokat az őszi mozgás lehetőségekre. A sportos életforma jegyében egy kiváló kezdeményezés látott napvilágot, kutyával is részt lehet venni szeptembertől Magyar Hősök Túrasorozat túráin.

A Premier Outlet számos üzlete is kutyabarát, így nem volt kérdéses, hogy ők is szívügyüknek tekintik az állatvédelmet, október 8-án kutyás programot szerveztek.

Október

Október 4-én, az Állatok Világnapja alkalmából több szervezet is különféle rendezvényeket, aktivitásokat szervezett.

Nyugat-Magyarország idén ősszel újjászületett wellness-, élmény- és konferenciaközpontja, a Caramell Premium Resort****superior állatbarát szolgáltatásokkal és az elkóborolt kutyák hazatalálását segítő chipleolvasóval támogatta a felelős állattartást és a kutyás turizmust Bükön.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Kutyaetológia konferenciát, az ország legnagyobb kutyás-tudományos eseményét, mely a kutyák viselkedésével, gondolkodásával és érzelmeivel foglalkozott – közérthetően.

Civil kezdeményezés keretén belül állt össze több szervezet, hogy „együtt sétáljanak a miskolci gyeptelep lakóiért„, mellyel az ottani túlzsúfoltságot szerették volna megoldani, minél több kutyának gazdát találni. D. Tóth Kriszta mesélt nekünk mindennapjairól, kutyás életéről, és persze német dog kutyájáról, Ringoról. Az ImagineBudapest csapata 2008 óta hívja az érdeklődőket a város titkainak felfedezésére, jó hír, hogy több útvonalra már kutyával is lehet jelentkezni.

Októberben még egy „Állati megnyitó” is belefért az Asia Center jóvoltából, a Forbes magazinnak pedig egy interjú a Kutyabarát.hu alapítóival. (további sajtómegjelenéseink ITT találhatók)


D. Tóth Kriszta és Ringo

November

Az év legszürkébb hónapja egyértelműen színessé vált a kutyások és kutyabarát szolgáltatók tekintetében, ugyanis kiderültek, hogy kik kapták idén az Év Kutyabarát Helye és Innovációja díjait. A pályázat évről évre egyre nagyobb sikerrel zárul, egyre nagyobb figyelmet kap: így lett ez 2016-ban is. Beszámoló a díjátadóról és a díjazottak egy részéről.

Az élet nem áll meg: magyar kutya-ügyi biztost nevezett ki a miniszter, eközben zuglói kutyás stratégiáról, a Városligetről és az állatvédelemről beszélgettünk Szabó Rebekával, Zugló alpolgármesterével. A témához kapcsolódik, hogy kutyafuttatóban fotózkodtak 100 kutyával a Városliget kutyás létének megmentéséért.

Korábban említettünk pozitív tendenciákat, melyek egyelőre stagnálnak, azonban kijelenthető: az állatbarát üzletközpontok számának idei növekedése egyértelműen konstans növekedést mutat. Az óbudai Eurocenter bevásárlóközpont is állatbarát lett, melyet egy nyitó rendezvénnyel is alátámasztott.

Óriási sikerrel zajlott a „Szimpla kutya kutyabarát karácsonyi vásár„, ahol nem csak kedvenceinknek vehettünk hasznos tárgyakat, de jót beszélgethettek a kutyások és kulturált négylábúik a belváros szívében, emellett pedig a szervezők a tombolán befolyt összeggel állatvédő és segítő kutyás szervezet munkáját is támogatták.


Szimplakerti pillanatkép a kutyabarát vásáron

December

Az év utolsó hónapjában is többen fordultak a kutyák megsegítése érdekében, a Dorko magyar hírességek bevonásával vakvezető kutyák képzésére gyűjtött.

Nekünk is újdonság volt, hogy egy fedett sportcsarnok jelezte, szeretnének kutyabarátok lenni. A Sunrise Beach strandröplabda, strandtenisz, strandkézilabda, strandfoci igénybevételére alkalmas csarnok immáron kutyával is látogatható, természetesen csak a kijelölt helyekre vihető be kutya.

Fontosnak tartottuk, hogy továbbítsuk a felelős kutyatartók felé: az állatgyógyászatban már lehetőség nyílik a minimális beavatkozással történő műtétekre is. Szintén kiemelkedő hír volt a hónapban: Magyar kutyáról és gazdájáról cikkezett a külföldi kutyás sajtó.

Az év végére maradtak szerencsére még jócskán kedves hírek, ilyen volt Utász, a magyar rendőrkutya sikeréről szóló hír, vagy a nagymarosi kóbor kutyák gazdára találásának híre, de az is büszkeséggel tölt el minket, hogy egy puli nyerte az USA legnagyobb kutyakiállítását.

Röviden ennyi! 🙂

Sok érdekes és hasznos dolgot hagytunk ki bizonyára a számvetésből, de akit bővebben érdekel, hogy mi történt még 2016-ban, csak böngéssze tovább oldalainkat!

2016 számunkra egy sikeres év volt, örülünk, hogy egyre több kutyabarát emberrel találkozhattunk, egyre nagyobb teret nyer hazánkban a kutyabarát filozófia és egyre több felelős kutyatartóval találkoztunk. Persze, a rossz dolgok mellett sem mehettünk és mehetünk el, de a jó és pozitív történetek visznek minket előre, ahogy szlogenünk is mondja: Együtt mindenhová!

Minden kutyabarátnak kívánunk 2017-re sok sikert, boldogságot, örömet!

Üdvözlettel:

A Kutyabarát.hu csapata

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...