Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát munkahelyek hazánkban

Már Magyarországon is egyre több olyan hely van, ahová vendégként, vásárlóként betérhetünk kedvencünkkel, egyre népszerűbbek a kutyabarát vendéglátóhelyek és üzletek. De mi a helyzet a munkahelyekkel? 

Jó hírünk van: egyre nő a kutyabarát munkahelyek száma is!

A kutyabarát vendéglátóhelyek, szállodák mellett, már banki ügyeink intézésekor sem kell kutyánkat otthon hagynunk, az ország első kutyabarát bankjában, a MagNet Bankban ugyanis őket is szívesen látják. Ha tovább böngésszük a kutyabarát helyeket, találhatunk már köztük bevásárlóközpontokat, és egyre több az olyan munkahely is, mint például a 2015. évi „Az Év Kutyabarát helye” pályázat munkahely kategóriájának győztese az Insomnia Reklámügynökség, vagy a Kutyabarát.hu  főhadiszállása a KUBIK Közösségi Iroda, ahová nap, mint nap kutyánkkal együtt mehetünk dolgozni.

Vegyük sorra, melyik munkahely lehet, és melyik nem, kutyabarát. Milyen elvárásoknak kell kutyánknak megfelelnie, milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy reggelente négylábú társunkkal együtt indulhassunk munkába.

Az, hogy egy olyan (munka)hely, amelyre az alapvető jogszabályi tiltás nem vonatkozik – például élelmiszerboltba, közfürdőbe nem vihetjük magunkkal kutyánkat, illetve ezek a munkahelyek nem is lehetnek kutyabarátok – látogatható-e kutyával, a tulajdonos saját hatáskörben döntheti el. Vonatkozik ez a vendéglátóhelyek vendégterére is, ahol szintén az üzemeltető döntése, hogy beengedi-e a kutyás vendéget. Természetesen ettől függetlenül be kell tartani az adott helyre vonatkozó üzemeltetési és közegészségügyi szabályokat, illetve a kutyabarát tevékenység nem akadályozhatja az adott helyet tevékénységének működésében.

Általában a munkahelyeken is hasonló a helyzet, a tulajdonos, vezetőség engedélye kell ahhoz, hogy magunkkal vihessük kutyusunkat, de illik egyeztetni a közvetlen kollégáinkkal is. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy munkahelyünk kutyabarát, akkor is vannak bizonyos elvárások, szabályok, amiknek meg kell felelni, mind kutyánknak, mind pedig saját magunknak.


Nem véletlenül lett az Év Kutyabarát Munkahelye 2015-ban az Insomnia Reklámügynökség!

Az ugye mindenkinek egyértelmű, hogy kutyánk legyen szobatiszta, rendelkezzen a szükséges védőoltásokkal, alapvető a rendszeres féreghajtás és a parazitamentesítés. Fontos, hogy ne legyen agresszív más kutyákkal, emberekkel szemben, csak szófogadó, jól nevelt, nyugodt ebbel induljunk neki a kutyás munkanapnak. Kutyánk oltási könyvét, vagy útlevelét ne felejtsük otthon, hiszen ez az Ő „személyi igazolványa”, szükség esetén ezzel tudjuk igazolni, hogy rendelkezik a kötelező oltásokkal.

Ha új munkahelyünkön már van egy összeszokott falka, mielőtt összeengedjük kutyánkat a többiekkel („hadd játsszanak, a rangsort majd úgyis elrendezik egymás között” – felkiáltással), ismertessük össze Kedvencünket a többiekkel, ehhez kérjük a többi Gazda segítségét is. Kutyánkat azonnal „szabadon engedve” ne merüljünk egy hosszabb beszélgetésbe, hiszen a baj másodperecek alatt megtörténhet. Figyeljünk oda, hogyan viselkedik négylábú társunk az idegen társaságban, hogyan reagálnak rá a többiek, ne szégyelljünk rászólni, ha szükségét érezzük. A kutyák között is létezik szimpátia és ellenszenv, vannak olyanok, akik morgósabbak, lehet, hogy domináns kanunk egy hasonló domináns kannal akad össze, de a szukák között is megesik az ilyesmi. Amíg meg nem bizonyosodunk róla, hogy már nem lehet baj, fél szemünket mindig tartsuk kutyánkon (és persze mindig, amikor velünk van).


Mamba kutya, a Kutyabarát.hu kutyája – munka közben!

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha munkahelyi kutyaközösségünkbe új eb érkezik. Segítsünk a Gazdinak az új kutya megismertetésében, és – szükség esetén – fegyelmezzük a sajátunkat. De hasonló a helyzet akkor is, ha olyan munkahelyen dolgozunk (és kutyánk is velünk van), ahová kutyás vásárlók is betérhetnek. Ha munkahelyünk kutyabarát, biztosítsunk a „betérő vendégeknek” is friss ivóvizet, és melyik kutya nem örül néhány jutalomfalatnak J.

Ha rendszeresen visszük magunkkal Kedvencünket, jó, ha az irodában is van egy megszokott helye (pl. az asztalunk alatt), ahová elvonulhat, és ahol nem zavarja a kollégákat. Gondoskodjunk számára friss vízről, és napközben vigyük le a közeli (kutyák által is látogatható) parkba, vagy kutyafuttatóba, hogy kimozoghassa magát egy kicsit. Természetesen a kutya ürülékének összeszedése a Gazda kötelessége! Esős, sáros időben legyen nálunk kutyatörölköző, hogy amikor visszaérünk az irodába, megtörölhessük a bundáját és a tappancsait, hiszen a sáros, tappancs mintás padló, vagy szőnyeg nem feltétlenül kívánatos egy munkahelyen sem.

Előfordulhat, hogy nem minden kollégánk kutyabarát, és veszi jó néven, ha kutyánk hozzásimulva összeszőrözi a nadrágját, vagy barátilag megnyalogatja a kezét. Ezekre a dolgokra bizony nekünk kell odafigyelni, mint ahogyan arra is, hogy ebünk ne álljon nyálát csorgatva az éppen reggelijét, ebédjét fogyasztó munkatársunk mellett, kinézve szájából a finom falatot. Kérjük meg kollégáinkat, hogy a mi tudtunk nélkül semmit ne adjanak kutyánknak, hiszen  a legjobb szándékkal is előfordulhat, hogy olyannal kínálják, ami számára akár mérgező is lehet.

Hátráltathatja a munkánkat, ha izgő-mozgó kutyánk egész nap föl-le szaladgál, unalmában, vagy a többiekkel való játék közben hangosan ugat. Ez nem csak a mi figyelmünket tereli el az éppen aktuális feladatról, de a többiek számára is rendkívül zavaró lehet. Arról nem is beszélve, hogy akár a végét is jelentheti az adott munkahely kutyabarát hozzáállásának.

Egy kiadós reggeli sétával, egy kis labdázással alaposan lefáraszthatjuk ebünket, így nekünk is könnyebb dolgunk lesz napközben.

Összességében elmondhatjuk, hogy munkahelyünkön fokozottan oda kell figyelnünk kutyánkra, ami a napi feladatok végzése mellett igényel ugyan némi plusz energiát, de ezért bőven kárpótol bennünket, hogy Kedvencünk egész nap velünk lehet, és bármikor megsimogathatjuk.

Ma már bizonyított tény, hogy a kutyák jelenléte csökkenti a munkahelyi stresszt, jó hatással van a közérzetre, sőt még közösségformáló erővel is bír. Bízunk abban, hogy egyre több munkáltató ismeri fel ezt, nyitja meg a kapuit a kutyák előtt, és engedi meg, hogy a munkatársak kutyáikat is magukkal vigyék, illetve tovább bővül azon helyek száma, ahol beengedik a kutyával érkező vásárlókat is.

Végezetül, ne feledjük, hogy a kutya által okozott károkért minden esetben a Gazda a felelős!

A Kutyabarát.hu és az Év Kutyabarát Munkahelye 2015 pályázat nyertese összeállította a Kutyabarát munkahelyi etikettet, melyet ajánlunk minden helynek, aki kutyabarát vagy azzá akar válni, illetve minden Gazdinak, hogy a kutyás együttlét mindenki számára elfogadható legyen a munkahelyen.

 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...