Vakvezető kutyák szocializációja egy miskolci börtönben

Az országban egyedülálló program már több éve zajlik Miskolcon, ahol fiatalkorú fogvatartottak tanítják alapvető engedelmességre a vakvezető kutya tanoncokat. A tanítás és a tanulás kölcsönös, hiszen a képzés során nemcsak a kiskutyák tanulnak, hanem a velük való foglalkozás a fiatal elítéltekre is pozitív hatással van. 

Megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretetet, és azt, hogy a társadalomnak rájuk is szüksége van, hiszen munkájuk óriási segítség a látássérülteknek.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kapcsolata 2012-ben kezdődött. „Évente kettő vagy négy kutya kerül hozzánk, akik két-három hónapos koruktól tanulnak a fiatalkorú elítéltektől. Már tizenöt ebbel foglalkoztunk. Büszkék vagyunk arra, hogy segíthetünk a vakvezetők kiképzésében.” – mondta Joó László bv-ezredes, az intézet parancsnoka. 

„Intézetünk lakói nehezen kommunikálnak, sokszor érzelmi és szociális készségeik hiányosak, miközben küzdenek a kirekesztés ellen is. Ezek az állatok azonban megmutatják nekik, hogy lehet őket is feltétel nélkül szeretni.” – folytatta a parancsnok.

Az előnevelés, azaz a szocializáció ideje alatt a kiskutyák az alapvető fegyelmet sajátítják el. Például megtanulnak láb mellett haladni, vagy azt, hogy más kutyák jelenlétében is szót fogadjanak és fegyelmezettek maradjanak. A négylábú tanulók általában 10 hónapot töltenek a kutyaoviban, de ahhoz, hogy ténylegesen vakvezető kutyává váljanak, még nagyon sok tanulás áll előttük.

Jelenleg évente mindössze 12-14 kutya kerül látássérültekhez, pedig ennél jóval több igény érkezik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéhez.

„Sokkal könnyebb és gyorsabb kutyával közlekedni az utcán, mint csak fehér bottal.  Teljesen a kutyára van hagyatkozva a vak ember, hiszen ő a szemünk, ő érzékeli az akadályokat. Sokszor csak később tudjuk meg, milyen veszélyes helyen jártunk.”– mondta Nagy Sándor, a szövetség elnöke. 

 

Kapcsolódó cikkek

Rabok okítják a gazdátlan kutyusokat a debreceni börtönben

Segítő kutyák a természetvédők szolgálatában

Kevés a vakvezető kutya Magyarországon

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: minap.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...