Saját KB bal
Saját KB jobb

Út a jövő állatorvoslásába – a minimális beavatkozással járó sebészet

Az elmúlt évtizedben hatalmas változások történtek a magyar állatgyógyászat színvonalában. A kutyatartók kezdik felismerni, hogy a szakosodás segítségével a legtöbb esetben lerövidül a betegségek felderítésének ideje, gyorsabban megszületik a diagnózis, gyorsabban megkezdődhet a célzott kezelés, ezáltal a rövidebb lesz a gyógyulási idő, és nem utolsó sorban az állat szenvedései és a költségek is kisebbek lesznek. Mostanra pedig már lehetőség nyílik a minimális beavatkozással történő műtétekre is.

Új elvárások, megújuló állatorvosi szolgálat

Nem lehet mindenhez érteni, pláne nem lehet mindenhez jól érteni. A hatalmas tudásanyag szinte átfoghatatlan egy állatorvos számára, így azok az állatorvosi praxisok járják a jövőbe vezető utat, amelyekben több állatorvos dolgozik csapatban. Emellett az állattulajdonosok egy jelentős része kihasználva a szabad mozgás lehetőségét, az állatán tapasztalt rendellenesség megjelenése esetén azonnal egy magasabb szakmai színvonalat képviselő intézménybe, egy állatorvosi diagnosztikai csapathoz viszi az állatát.

A Magyar Állatorvosi Kamara megkezdte a szigorúbb működési szabályzat létrehozását, alapelvárásai szintén háziállataink biztonságát szolgálják a legbonyolultabb lágysebészeti ill. ortopédia műtétektől egészen a rutin műtétekig, így az ivartalanítások során is.

A siker titka továbbá a csapatmunka! Az igényes kutya tulajdonos, mielőtt megbízna egy állatorvost egy műtéttel, rákérdez arra, hogy hányan vigyáznak majd kis kedvencére műtét közben, milyen, az életfunkciókat figyelő berendezéseket használnak műtét közben.

A modern gyógyászat fejlődésével elérhetővé váltak olyan technológiai újítások, amelyek ötvözik az állatok jóllétéért kitűzött célokat és a minél magasabb szakmai kihívásokért folytatott küzdelem eredményét: ilyen a minimálisan invazív sebészet. Ebbe az új gyógyászati irányba olyan technológiai vívmányok tartoznak bele, amelyek lehetővé teszik, hogy a szükséges műtétet úgy hajtsuk végre, hogy az állat testén minimális változás következzen be. A hagyományos módszer szerint egy hasüreget érintő műtéti beavatkozás során a sebésznek minimum akkora sebet kell ejtenie az állat testén, amelyen át a keze befér a hasüregbe.

Minimálisan invazív sebészet Magyarországon

A laparoszkópos műtétek magyarországi megjelenésével egy olyan technológia került gyakorlati alkalmazásra, amely a lehető legkisebbre, szinte nullára csökkenti a műtéttel járó fájdalmat és a gyógyulási időt.
Az apró laparoszkópos sebek sokkal gyorsabban meggyógyulnak, mint a hosszú, vágott hasi sebek. A laparoszkópos sebeket a humán plasztikai sebészek által használt varrattechnikával zárjuk, így az irritáló külső varratok hiányában nincs szükség védőgallérra sem. A laparoszkópia alkalmával két apró, fél-egy centiméteres sebet ejtünk. Az egyik seben keresztül egy laparoszkópos videokamerát helyezünk a hasüregbe, a másik fél-egy centiméteres seben keresztül történik a petefészkek vagy rejtett here kiemelése. Mivel a petefészkek harántmérője nagyjából fél-egy cm, ezért az ekkora seben át végzett műtét tekinthető minimálisan invazívnak.

Érdekesség, hogy a műtéti idők nagyjából a századik műtét elvégzésével megszerzett műtéti rutin segítségével jelentősen rövidebbekké váltak, mint a hagyományos technikával végzett ivartalanítások, de az elektromos eszközök kezelése mindenképp sajátos biztonságtechnikai elvárásokat hordoz magában, valamint a műszerek értéke és a hozzá kellő szaktudás miatt a műtétek ára jelenleg még magasabb, mint a hagyományos ivartalanításé.

 

 

(kutyabarát.hu)

Dr. Túri Ákos
kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos
Túri Állatkórház, Dunaföldvár, Kecskemét, Dunaújváros

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...