Photo by Hiroko Yoshii on Unsplash

Világszerte rekordmagas az óceánok hőmérséklete

Megdöntve a 2016-os csúcsot, rekordmagas az óceánok felszíni átlag hőmérséklete.

Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz adatai szerint a globális felmelegedés miatt az óceánok felszíni hőmérséklete újabb csúcsot döntött. 2016-ban mértek legutóbb rekordot, ez pedig idén megdőlni látszik. Az óceánok hőmérséklete ugyanis elérte a 20,96 Celsius-fokot, mely jóval magasabb, mint amennyi ebben az időszakban szokott lenni. Az óceánok vízének nem augusztusban kellene a legmelegebbnek lenniük, hanem márciusban.

Sok mindenre hatással van

Az óceánok komoly szerepet játszanak az éghajlat szabályozásában. Amellett, hogy elnyelik a hőt, a Föld oxigénkészletének felét állítják elő valamint fontos szerepet játszanak az időjárási jelenségekben is. Ha a víz melegebb az átlagnál, csökken a széndioxid-felvevő képessége. Ezáltal jóval több olyan gáz marad a levegőben, mely további felmelegedést idéz elő. A meleg tengervíz ezen kívül megzavarja a halak és bálnák életét, akik emiatt hidegebb vizekbe költöznek. Ez pedig felborítja az egész élelmiszerláncot. A brit plymouthi Marine Lab, Matt Frost a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a szennyezéssel és a túlhalászással nagyobb stressznek tesszük ki az óceánokat, mint történelmünk során bármikor.

Egyre több a tengeri hőhullám

Tudósok szerint azért melegíti jobban a tengervizet az éghajlatváltozás, mert a kibocsátott üvegházhatású gázok nagy részét az óceánok nyelik el.  A 2016-os rekord idején teljes erővel tombolt az El Nino meteorológiai jelenség. Ezt a jelenséget a tengervíz felszínének felmelegedése idézi elő Dél-Amerika nyugati partjainál. Idén is elkezdődött az El Nino, de a 2016-os képest még gyengébb, így valószínűleg a következő hónapokban még magasabb óceánvíz átlaghőmérséklet várható.

Az idei tengervízi meleg rekordot több tengeri hőhullám előzte meg. Nagy-Britanniában, az Atlanti-óceán északi medencéjében, a Földközi-tengeren és a Mexikói-öbölben. Ezek a hőhullámok pedig olyan helyeken következtek be, ahol nem is számítottak rájuk a tudósok. A brit partoknál a víz hőmérséklete 3-5 fokkal meghaladta az átlagot júliusban a brit Meteorológiai Hivatal és az Európai Űrügynökség szerint. Floridában pedig a normálisnak tekintett 23-31 Celsius-fokhoz képest 38,44 fokos volt az óceán vize. Ezt az adatot a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) közölte.

A tengeri hőhullámok gyakorisága 1982 és 2016 között a kétszeresére nőttek és intenzívebbé váltak 1980-hoz képest az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, BBC 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...