Photo by Vivek Kumar on Unsplash

A kék bálnák hihetetlen visszatérése a kaliforniai vizekbe

A dél-kaliforniai partoknál lévő vizekbe megújult erővel visszatértek a kék bálnák. A jelenséget a természet egyik leginspirálóbb visszatérési történetének tartják természetvédők és bálnakutatók.

A kék bálnák, a Föld legnagyobb élőlényei. Bár a bálnavadászat miatt egykor veszélyesen közel álltak a kihaláshoz, a védelmi intézkedések és a természetvédelmi erőfeszítések visszahozták őket a szakadék széléről. Ma már egyre gyakrabban láthatjuk ezeket a csodálatos teremtményeket természetes élőhelyükön tobzódni a dél-kaliforniai bálnafigyelő túrák során, a természetkedvelők nagy örömére.

Összehangolt erőfeszítések eredménye

A Washingtoni Egyetem 2014-es tanulmánya szerint a kékbálna-populáció ma már a bálnavadászat előtti számának 97%-át teszi ki. Ez pedig egyértelműen az 1970-es évek óta összehangolt globális természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhető. Ezek a változások, különösen a csendes-óceáni vizekben, nemcsak a kék bálnák, hanem a púpos bálnák és az északi elefántfókák számára is bíztató.

Jennie Dean, a Csendes-óceáni Akvárium oktatási és természetvédelmi alelnöke szerint ennek a fellendülésnek a kulcsa a bálnák megmentésére irányuló többirányú intézkedés volt. Ez magában foglalta a halászati szabályok felülvizsgálatát is, hogy megakadályozzák a bálnák halászati eszközökbe gabalyodását. A hajózási útvonalak módosítását, hogy csökkentsék a nagy hajók és a bálnák közötti halálos ütközéseket. Becslések szerint csak az ütközések évente akár 18 bálna életét is követelték.

Optimalizálták a hajózási útvonalakat

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal és az Egyesült Államok Parti Őrsége aktívan együttműködik a hajózási útvonalak optimalizálásában. Különösen a nagy bálnasűrűségű területeken. Számos hajózási társaság is beleegyezett abba, hogy csökkenti hajóinak sebességét a kaliforniai kikötőkbe való be- és kilépéskor, ami nagyban hozzájárult a tengeri óriások biztonságához.

A pozitív fejlemények ellenére a kék bálnák továbbra is veszélyeztetettek. A jelenlegi becslések szerint Dél-Kaliforniában 1900-2200 kék bálna él, világszerte pedig 10 000-25 000 kék bálna. Ez jelentős fellendülés, de még mindig messze van a 250 000 bálnára becsült globális csúcsértéktől. A kutatók hangsúlyozták a kollektív fellépés döntő szerepét ebben a természetvédelmi sikertörténetben. Az emberi tevékenységek és a tengeri védelem közötti egyensúly a fenntartható együttélés szempontjából kritikus fontosságú.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...