Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Az ország, mely elérte a nettó zéró üvegházgáz kibocsátást

Tasmánia nemcsak a zéró üvegházgáz kibocsátást érte el, de 100 százalékban megújuló energiát is használ.

Tasmánia 2021-re elérte, hogy nettó üvegházgáz kibocsátása zéró legyen, valamint hogy az ország kizárólag 100 százalékban megújuló energiát használjon. A sziget adottságainak megfelelően 2020 óta csak a szél-és vízenergiára támaszkodva nyernek áramot és biztosítják a megfelelő mennyiséget a lakosság ellátására.

Már 2015-ben zérón voltak

Tasmánia szerencsés helyzetben van, hiszen a sziget területén található rengeteg erdő sokkal több szenet megköt, mint amennyit a kis ország lakossága és az ipari szektorok együttesen. Ausztrália legnagyobb szigete a közlekedés, az ipari-és mezőgazdasági tevékenységek következtében így is évi 8,36 millió tonna széndioxidot bocsát ki. Az 500 000 fős sziget azonban nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére és a klímaváltozás megfelelő kezelésére, annak lassítására. Bár hátradőlhetnének, hiszen nagyon szép eredményeket értek már el, de ők nem állnak meg itt.

Következő mérföldkő

A kis ország tökéletes példaként szolgál arra, hogy a kitűzött és kötelező vállalások elérése nem jelenti azt, hogy le kell állni a környezet tudatos védelmével és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére való törekvéssel. Az ország már ki is tűzte a következő célt maga elé, 2040-re a megújuló energiáikat meg akarják duplázni. A saját igényeik fedezését követően pedig exportra bocsájtják a fennmaradó mennyiséget. Amilyen tudatossággal valósították meg az eddigi célkitűzéseket is, kevés kétség maradt afelől, hogy Tasmánia húsz év mulva exportra fogja tudni bocsátani megújuló energiáinak felét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: WorldEconomicForum

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...