Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook

Egy floridai rendőrkapitányság, ahol 32 segítő- és munkakutya dolgozik

A flordiai Pasco megye rendőr kapitányságán összesen 32 segítő- és munkakutya dolgozik, a hivatal mentett kutyákkal is dolgozik.

Az Egyesült Államokban ma már rengeteg kutyát alkalmaznak a rendőrségnél. Nemcsak munkakutyákat, hanem terápiás és segítő kutyákat is. A floridai Pasco megyei hivatal azonban jócskán meghaladja az átlagot, ami a négylábú kollégákat illeti. A sheriff hivatala összesen 32 segítő- és munkakutyát alkalmaz, a munka szinte minden területén segítségül hívják őket.

Mindenben segítenek

A kutyáknak rengeteg dolguk van, a négylábú hősök segítik a kereső- és mentő feladatokat. Kiemelt résztvevői a kábítószer kereső akcióknak, segítenek a letartóztatási folyamatokban és a házkutatások végrehajtásában is. A robbanószer kereső kutyák pedig például bombariadók alkalmával veszik fel a szolgálatot. Ez a rendőrségi kutyaállomány azonban valamiben mégis más, mint a többi. Azon kívül, hogy segítik a rendőrök munkáját a lakosság fizikai védelmében, lelki támogatást is nyújtanak. Nem is akárhogy!

BHIT – a mentális segítő kutya alakulat

A Pasco Sheriff’s Office-nak van egy speciális négylábú csapata is, a BHIT (Behavioral Health Intervention Team). A csapatban szolgáló kutyák a helyi mentális egészségügyi szolgáltatókkal együtt dolgoznak. Akkor hívják őket segítségül, ha olyan lelki és mentális támogatásra van szükség, amit a kutyák képesek megadni. Például drogrehabilitáción áteső betegeknek, súlyos tragédiák elszenvedőinek nyújtanak segítő mancsot. A BHIT csapatban olyan különleges kutyák dolgoznak, mint például Mango, akit a Brevard megyei börtön rabjai képezték ki egy speciális program keretén belül. Mango ma már vizsgázott terápiás kutya, és az egyik legcukibb BHIT tag.

Konkrét bevetésekről is beszámolnak

A hivatal Facebook oldalán számos esetről beszámolnak, így nyomon lehet követni a kutyák életét. Egy FJ nevű kutyus büszkélkedik ezen a fotón vezetőjével. FJ segített elfogni egy bűnözőt, akit lakossági bejelentés alapján kezdtek el keresni. A férfi autókat tört fel és fosztott ki. A rendőr páros kiszúrta a gyanúsítottat járőrözés közben, a férfi azonban elhajtott majd kiszállt az autójából és beszaladt egy erdős területre. Itt kapott kiemelt szerepet FJ, aki az elhagyott autótól elkezdte a nyomkövetést, majd sűrű fás és mocsaras területen keresztül haladva megtalálta a gyanúsítottat. Ezután már csak büszkén kellett pózolnia a közös fotón.

Folyamatos az utánpótlás

A hivatal nemrég mutatta be legújabb négylábú kollégáját, Tacomát. Ez a csodás 3 éves labrador mentett kutyaként került a Brevard megyei „Paws & Stripe” programba, ahol a börtön rabjai képezték ki terápiás kutyának, ahogy korábban említett kollégáját Mangót is. Tacoma azonban nemcsak terápiás kutyaként fog szolgálni, hiszen rendészeti nyomozó vizsgával is rendelkezik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs.com, FB/PascoSheriff

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...